Gezellige koppelcross ter afsluiting van Avanti’s crossseizoen

In Algemeen, Amateurs/Sportklasse, Elite/Beloften, Jeugd, Nieuwelingen/Juniorenby wvavanti

Na weken, maanden van trainen in de blubber, op ijs, door de zandbak en op de trap, werd het crossseizoen op Avanti op zondag 29 januari afgesloten met de traditionele koppelcross. Het ludieke element stond boven het prestatieve, en onconventionele koppels werden dan ook aangemoedigd. Vele Koppelcross - Jeanine Laudy en Peter van Dijkcrosskleppers koppelden met een jeugdrenner en familieleden werden opgetrommeld om aan de start te verschijnen.

Zelf had ik mijn verloofde Peter zover gekregen om samen met mij deze koppelcross te rijden. Ervaren wielrenner en in het verleden ook wel gecrosst, maar deze winter had hij nog geen meter off-road gereden. Inmiddels heeft hij ook geen veldritfiets meer, maar alleen een 29’er. Genoeg onconventioneel dus om mee te doen, besloot ik. En ik had nog nooit eerder een wedstrijd met mijn liefje gereden – zo vaak krijg je die kans immers niet -, dus het was een primeur. Met Peters Westland Wil Vooruit-kleding en mijn WTC de Amstel-kleding van 2015 hadden wij onszelf al tot het rood-groene koppel omgedoopt, voordat we erachter kwamen dat iedereen een rood en groen nummer zou krijgen. Wij waren echter als enige volledig rood en groen, met uiteraard veelal gele koppels om ons heen.
koppelcross - startZo’n tien tot vijftien koppels stonden om 13.30u klaar om van start te gaan in deze crosswedstrijd voor duo’s. Een mooie opkomst.

Helaas bleek dat de rode nummers als eerste moesten starten en ik had zojuist het rode rugnummer opgespeld gekregen (we mochten niet kiezen van het strenge doch altijd rechtvaardige jurylid Henk!). Onze tactiek was juist dat Peter de start zou doen, omdat ik altijd te behoudend ben. En dat bleek opnieuw, want niet helemaal zeker waar we vanaf de startstreep het veld zouden induiken, ging ik weer eens niet voluit na Barts “GO!”. Een modderklont in mijn linkeroog hielp ook niet mee. KoppelcrossAls zevende of achtste ging ik het veld in.

Waar de grassecties aan het begin van de wedstrijd nog goed te berijden waren, veranderden die na zo’n tien minuten in grote modderpoelen. De jeugd besloot om dit stuk, het eerste stuk na de wissel, te gaan lopen en waar menig volwassene eerst nog probeerde om dit stuk gewoon fietsend te doen (“we zijn hier toch om te fietsen?”), werd het duidelijk dat lopen toch echt sneller was. Ook ik besloot uiteindelijk te lopen, maar het lukte me in de wedstrijdstress niet de rust te vinden om zoals het hoort op mijn fiets te koppelcrossspringen en verloor daardoor elke ronde een paar secondjes (trainingspuntje voor volgend jaar!). Hoewel op een gegeven moment alle koppels en beide kleuren rugnummers door elkaar reden en het overzicht lichtelijk kwijt was, wisten Peter en ik in elk geval wel een of twee koppels in te halen.

Na ruim een half uur koers kregen de groene nummers de spreekwoordelijke bel voor de laatste ronde en werden de eindsprintjes ingezet. De spannende strijd tussen de koppels Marvin van Steenbergen-Milan Huizer en Johan Boerefijn-Gert-Jan Hollem werd uiteindelijk gewonnen door Marvin en Milan, die de wisseltrofee dit jaar mee naar huis mochten nemen. Want hoewel het vooral om de gezelligheid ging, moet prestatie uiteraard wel beloond worden.

koppelcross - prijsuitreiking

Op de terugweg vanuit Avanti werd nog maar eens duidelijk dat het toch een stukje zachter valt op modder of gras dan op het asfalt, toen een steigerend paard mij en Peter in een noodstop dwong. Peter stond op tijd stil, maar ik zag eerst het paard en vervolgens de sloot met een schrikbarende snelheid dichterbij komen. Gelukkig wist ik net op tijd tot stilstand te komen, maar een dikke knie was het resultaat. Een klein ‘souvenirtje’ van de ochtend in Alphen a/d Rijn.

Het crossseizoen is nu bijna echt ten einde. Bijna, want op 31 januari is er nog eenmaal crosstraining om het echt af te leren. Daarna gaat mijn crosser in de poets, in het vet en naar zolder om volgend jaar weer tevoorschijn gehaald te worden. Iets eerder dan afgelopen najaar, is mijn planning. Ik heb dit jaar voor het eerst wat meer gecrosst en heb er enorm van genoten. Ik heb niet echt crosstalent, maar vind het wel erg leuk en wil het volgend jaar nog wat meer gaan doen. Met de trainingen van Bart, die zoals de planning nu zijn ook ietsje eerder beginnen dan voorgaande jaren, moet dat vast goedkomen. Bart (en Wouter): bedankt!

Jeanine Laudy

foto’s koppelcross…..

 

UITSLAG

1. Marvin Steenbergen Milan Huizer
2. Gert-Jan Hollem Johan Boerefijn
3. Ingmar van den Bosch Youp de Vos
4. Frans Adegeest Walter Wahle
5. Marissa Baks Sander Kroeze
6. Jeanine Laudy Peter van Dijk
7. Luuc Groeneveld Thijs van Leeuwen
8. Elian Lagendijk Duco van der Zwart
9. Junior de Blois Peter de Blois
10. Pascal Rehorst Henk Rehorst
11. Niels Langenhuijsen Bas Langenhuijsen
12. Zhara Möllers Wouter Hoogervorst
13. Xander Rietdijk Marco
14. Beau Janssen Martijn Janssen
15. Klaas van Uden Cas van Uden
16. Koen Meijer Robin habermehl