Het Vlasman Cycling Team stelde zich voor

In Algemeenby wvavanti

Dat de wil van Ton Welling wet is, liet de kleurrijke ploegleider onmiddellijk merken bij de ploegpresentatie van het Vlasman Cycling Team in Alphen aan den Rijn. Op de opmerking van een van zijn renners dat die zijn best zou doen reageerde Welling onmiddellijk met; ,,Je best doen is niet genoeg, presteren moet je.”
Het tekent de man die al dertig jaar achter het stuur van de ploegleiderswagen plaats neemt. Die al menig renner aan de top heeft afgeleverd. Coureurs als Niki Terpstra, John den Braber, Arthur Farenhout zorgden al voor menig succes voor de ploeg van Welling, waaraan meestal het kaartje van de Kogaploeg hing.

 

Ook op de baan reden toppers graag voor de ploegleider uit Beuningen. Pistiers zoals Danny Stam, Robert Slippens, Peter Schep behaalden menig overwinning en ook nu is Wim Stroetinga, een van de renners uit de Vlasman formatie, een succesvol pistier gezien zijn recente zege in de Berlijnse zesdaagse en de derde plaatsen die hij in Rotterdam en Kopenhagen behaalde. ,,De baan hoort er bij”, is de stelling van Ton Welling over de combinatie van weg- en baanrenners waaruit zijn ploeg bestaat. ,,Het behoort bij de opleiding van wielrenners. Het is goed voor de snelheid, de conditie verbetert door de intervaltraining en je leert er sturen.”

 

Vlasman Cycling Team 2017
foto: fotowielersport.nl

Ton Welling weet waar hij over spreekt, de ervaring die hij meedraagt deed Richard Vlasman snel besluiten om met hem in zee te gaan. Voorlopig voor twee jaar met een optie voor nog eens drie jaar er aan vast te plakken. Met de mogelijkheid dat de ploeg door groeit naar de status van een continentale formatie.  Aan de renners zal het niet liggen, gezien het optimisme wat bij de presentatie werd uitgesproken.

 

Naast de mix van baan- en wegcoureurs bestaat de ploeg uit een mengeling van ervaren renners en jonge talenten. Drie Nederlandse kampioen rijden er in het team van Vlasman, Robin Wennekes uit Dodewaard is op de weg kampioen bij de eliterenners zonder contract. Roy Eefting is titelhouder in het baanomnium en Melvin van Zijl schreef onlangs nog met Nick Stöpler het koppelkoerskampioenschap op zijn naam.

 

Wegkapitein bij de Vlasman ploeg wordt Jasper Bovenhuis. De  renner uit Staphorst, net als zijn broer Robert ook een verdienstelijk marathonschaatser, keerde terug na zijn avontuur van een jaar bij de continentale Ierse An Post Chain Reaction formatie. Voor die formatie won hij in België een kermiskoers, echt succesvol was hij niet. Opgelucht reageerde hij dan ook op het telefoontje van zijn oude ploegleider of hij weer bij hem wilde terug keren. Met Ton Wellens aan het stuur boekte Jasper Bovenhuis toen nog bij de SEG ploeg een van zijn mooiste overwinningen, twee jaar geleden won hij de Arno Wallaard Memorial.

 

Ricardo van Dongen, een van de renners bij Vlasman, was een veel belovende wielrenner. Als nieuweling en junior reed hij de een na de andere overwinning bij elkaar, hij won als junior zelfs de Ronde van Vlaanderen. Zo goed vond men hem dat hij werd ingelijfd bij het Rabo opleidingsteam, vervolgens werd opgenomen bij het SEG Racing team en dit seizoen reed voor de continentale 3M ploeg. In al die jaren wist de 22 jarige Brabander echter geen enkele podiumplek meer te rijden, de beste prestatie was een vierde plek in Parijs-Roubaix bij de beloften.
Tot afgelopen zomer Giessenburg en in de Acht van Chaam, in beide koersen ging hij als winnaar over de eindstreep. Zijn oude ploegleider bij SEG was hem nog niet vergeten en lijfde hem ook in.

 

De overige renners bij het Vlasman Cycling Team zijn Michael Vingerling, veelvuldig kampioen op de baan, Robert Bovenhuis en de beloften Robin Löwik, Gino Vierhouten, Kelvin van den Dool, Beau Duvigneau en Bas Ottevanger.
De eerste wedstrijd voor de nieuwe formatie in het nieuwe seizoen is 26 februari in de Belgische koers Brussel-Opwijk.

 

Hans van Houdt