Eerste paasdag: Jeugdronde op ons eigen parcours

In Algemeen, Jeugd, Nieuwelingen/Juniorenby wvavanti

Waar de meeste mensen vandaag uitsliepen en paaseieren zochten, stonden om 8 uur de eerste vrijwilligers al bij Avanti om de vlaggen op te hangen en de partytenten op te zetten.
Niet veel later arriveerden ook de eerste taarten voor de taartverkoop en de eerste rennertjes.

 

Nadat er ingefietst was en ook de grote partytent bij de materiaalcontrole stond, kon om 10 uur de eerste wedstrijd beginnen. In de jongste categorieën stonden helaas nog geen Avantirenners aan de start.
De wedstrijd in categorie 1 werd gewonnen door Amy Grosz (Westland Wil Vooruit). Hierna begon het licht te spetteren en mocht categorie 2 aan de bak voor vijf rondjes. Ook hier viel het peloton gelijk uit elkaar en ontstond er een mooie kopgroep. Uiteindelijk werd de wedstrijd gewonnen door Zara Amens (WV Breda).
Het begon steeds harder te regenen en ook de koude wind stak op. Categorie 3 mocht van start. Dat beloofde een koude wedstrijd te worden waarin we ook kinderen door de kou hebben zien afstappen. Cyriel Hooghwerff (DRC de Mol) wist de kou en regen het beste te trotseren en won de wedstrijd.

 

De regen stopte en we zagen zelfs de zon zijn best doen (het lukte niet echt helaas) en toen mocht categorie 4 beginnen. Hierin stond de eerste Avantiaan aan de start. Duco van der Zwart mocht het avantigeel vertegenwoordigen.
Vanaf het begin werd er door de groep gereden, maar het lukte niet om de groep echt weg te rijden of het peloton in stukken te rijden.
We zagen Duco vaak knap voorin rijden en soms zelfs op kop! Hij wist zijn plekje goed te verdedigen. Drie rondjes voor het einde probeerde Zoë van Velzen de boel toch nog even flink uit elkaar te trekken. En dat lukte!
Duco zette aan, maar het lukte net niet om bij de eerste groep van vijf te blijven, maar samen met vier anderen zat hij daar vlak achter. Ze probeerden op het lange rechte stuk erbij te komen en even leek het erop dat dat zou lukken, maar ook de eerste groep, met daarin Nederlands kampioen Niek Suijker, bleef hard door fietsen.

Dus mocht Duco sprinten voor de zesde plek. Er waren zeven eindprijzen, dus om een prijs te verdienen moest hij minstens tweede worden van zijn groepje. We zagen Duco als eerste door de laatste bocht komen, met vlak daar achter Liam van Os (RRC de Pedaalridders). Het gat met de rest was groot genoeg dus een prijs moest in ieder geval lukken. Het bleef spannend, maar uiteindelijk had Liam de langste adem. Maar volgens Duco was dit zijn beste selectiewedstrijd tot nu toe! En een beker van de rondemiss.

 

In de pauze werd door Zhara, Julia, Duco, Koen en Ingmar taart verkocht. De zon deed nu wat harder zijn best.

Nu was het de beurt aan Roos van den Berg, Imke van der Zwart en Stein Bocxe in categorie 5. Vorige week hadden de meiden laten zien dat ze ook prima bij het peloton kunnen blijven, dus dat was vandaag dan ook weer het doel.
Het peloton bleef als grote groep lang bij elkaar, met daarin ook onze drie renners. We zagen de drie meestal in de tweede helft van het peloton, Roos af en toe in het laatste wiel, Imke daar vlak voor en Stein erbij.
Het lukte Imke vandaag om net als Stein af en toe wat meer richting de buik van het peloton te rijden. De groep bleef lange tijd bijna compleet, totdat er vier ronden voor het einde een valpartij plaats vond in het midden van het peloton. Imke en Stein zagen we gelijk fietsen, Roos moest in de remmen maar bleef gelukkig overeind. Het peloton ging in afgeslankte vorm verder en alle drie deden ze hun best om er bij te blijven. Dit lukte tot de eindsprint waarin Stein knap 14e werd, Roos 20e en Imke moegestreden eindigde op de 27e plek.

 

Hierna was het de beurt aan categorie 6 waarin Milan Huizer en Sophia Zwaan startten. Ook hier bleef het peloton grotendeels bij elkaar. Milan en Sophia zaten alle twee goed in het peloton, waarbij we Milan ook regelmatig voorin zagen.
Er waren hier verschillende ontsnappingen en uiteindelijk lukte het Menno Huising van Westland wil Vooruit om vooruit te blijven. De rest van het peloton mocht sprinten om plek 2 waarbij Milan in de sprint heel knap naar een zevende plaats reed. Sophia werd knap 19e!

 

 

In categorie 7 stonden er vijf (!) Avanti-jongens aan de start. Sietse Kool, Youp de Vos, Thijs van Leeuwen, Luuk Groeneveld en Luuc Kastelijn mochten het Avanti-geel verdedigen. Ook hier een wedstrijd met een groot peloton, maar ook verschillende ontsnappingen waarin onze jongens regelmatig mee zaten. Uiteindelijk was het Sietse die samen met Mellon Hooghwerff (DRC de Mol) weg reed. Jens Bassa (GRC Jan van Arckel) kwam er bij en met z’n drieën hadden ze een aardig gat.

 
Zes ronden voor het einde besloot Jens Bassa een demarrage in te zetten waardoor alle drie de jongens alleen kwamen te zitten. Sietse streed voor wat hij waard was met de aanmoedigingen vanaf de zijkant, maar uiteindelijk haalde het peloton Sietse bij.
Het peloton, waarin we Youp veel werk zagen verrichten ging op zoek naar Jens Bassa die nu in zijn eentje op kop reed. Het gat leek kleiner te worden, maar doordat het peloton niet goed samenwerkte lukte het niet om het gat te dichten waardoor de winst voor Jens was.

 

Daarachter werd naar elkaar gekeken waardoor het peloton de laatste ronde bijna stil stond.
In de sprint lukte het onze jongens niet om helemaal voorin te eindigen, dus in de uitslag is weinig van het harde werken terug te zien. Thijs eindigde als 15e, Luuc die de hele wedstrijd mooi in het peloton zat werd 16e, Youp 17e en Sietse 22e. Luuk die tijdens de wedstrijd regelmatig voorin te vinden was werd uiteindelijk 28e.

 

Als laatste reden de nieuwelingen- en junioren-meiden. Marise Lagendijk mocht het in de juniorenwedstrijd doen, Julia van Leeuwen Lauraine Wijnhorst, Lorraine Röge, Donja Lombaerts, en Sasha mochten bij de nieuwelingenwedstrijd hun best doen.
Er werd in twee groepen gestart, maar uiteindelijk lukte het de junioren om de nieuwelingen in te halen en werd er als één groep gereden.
Julia en Donja verloren de strijd met het peloton en de wind, waarbij Julia alleen kwam te zitten en Donja af en toe samen met een andere geloste renster kon rijden.
Lauraine wist vandaag knap het peloton bij te houden en ook Sasha, Lorraine en Marise waren hier steeds te vinden.
Volgens de meiden ging het niet heel hard, maar was het vooral de wind die het een lastige wedstrijd maakte.
Uiteindelijk sprintte Lorraine naar een 10e en Sasha naar een 12e plaats bij de nieuwelingen. Laurraine werd moegestreden 19e, waarmee zij heel tevreden was, het de hele wedstrijd bijhouden van het peloton was voor haar ook een overwinning!
Marise maakte de sprint bij de junioren voor spannend en werd uiteindelijk heel knap derde en mocht dus bloemen in ontvangst nemen van onze vaste rondemissen Roos en Imke.

Om 17.00 zat de dag er voor de meesten weer op, al werd er door sommige vrijwilligers nog tot later opgeruimd.
Al met al een mooie dag waarbij er veel taart is verkocht ten behoeve van het jeugdkamp, waarin we veel mooie wedstrijden hebben gezien en veel van onze renners en rensters op het eigen parcours net wat meer zelfvertrouwen hadden en er een goede wedstrijd uit wisten te trappen!

 

Vrijwilligers bedankt voor jullie hulp vandaag, want zonder jullie was het niet gelukt.

 

Maaike

Foto’s van Ed van Leeuwen