17 juni Nederlands Kampioenschap Montferland

In Algemeen, Nieuwelingen/Juniorenby wvavanti

Het prachtige heuvelige NK parcours door Montferland (één ronde was 16,5 km) met onder andere ‘de Muur van Zeddam’ bleek bij alle Nieuwelingen- en Junioren-categorieën (m/v) net niet selectief genoeg om echt tot verbrokkelde pelotons te leiden. Het ging erg hard, er zaten klimmetjes in, de eindsprint was ‘moordend’  lang en vals plat, maar nooit brak het peloton ergens in stukken, behalve door een valpartij of waren er gelosten.

 

Junioren: Menno en Aron in actie
Bij de Junioren (123 stuks) bleef de koers lang gesloten. Aan de achterkant ging er wel wat af, maar de Avantimannen Menno en Aron reden goed mee in de voorhoede. In de laatste ronde reed er op een brede weg plotseling een zevental outsiders weg, de rest ging er nog met flinke spoed achteraan, maar het mocht niet meer baten. Uiteindelijk reed Menno knap naar een 54e plaats en pakte Aron de 94e  plaats. Alle jongens waren duidelijk compleet op na die 132 km flink doortrappen. 

 

Nieuwelingen: Daan, Elian en Wouter

Als de jongens van 14-15 moeten starten houden we op een of ander manier toch altijd een beetje extra onze hart vast. Deze jongens zo midden in hun pubertijd zijn toch haast ‘onkreukbaar’ zouden ze zelf kunnen denken. De hele meute (130 stuks) knalde er bij de start vandoor, Daan en Elian werden binnen 300 meter al aan de voorkant van het peloton gesignaleerd. Na een halve ronde kregen we bij de finish bericht dat er in het bos bergaf een flinke valpartij aan de orde was, de koers werd stilgelegd. Toen alles weer wat op de been was geholpen werd de koers weer gestart en werden Wouter en Daan gelukkig weer in het peloton gesignaleerd. Helaas bleek dat Elian het, met nog zo’n 10 andere renners, er in de valpartij minder fortuinlijk te hebben afgebracht. Knieën stuk, blauwe plekken en/of een stukke fiets…, het waren allemaal redenen om niet meer door te kunnen fietsen (gelukkig geen al te erge kwetsuren). De rest van de koers verliep goed. Wouter en Daan werden wisselend voorin gesignaleerd. Eén renner wist vlak voor het einde een voorsprong te bemachtigen en won de roodwitblauw trui. Daan kwam bij de laatste bocht knap aan kop van het peloton als een haas de hoek om, maar hield die positie op het lange stuk naar de finish door kramp helaas niet vol. Hij werd 53e en Wouter eindigde knap op de 42e plek.

 

Dames: bijna massasprints
De Junior-Vrouwen (82 km) startten 10 minuten voor de Nieuwelingen-meisjes (66 km) in dezelfde koers. Aan de start stonden bij de Nieuwelingen (88 stuks) van Avanti: Sasha, Lorraine en Malena en bij de junioren (63 stuks): Lorena, Marise en Floortje.

 

Lorena, Marise en Floortje wisten zich de eerste ronde prima staande te houden in de koers waarbij het peloton compleet bleef. Uiteindelijk mistte Floortje in ronde 2 bij de Muur helaas de aansluiting en kwam met een groepje op achterstand, waar ze nog 2 ronden flink door bleef trappen voordat ze er uit werden gehaald (DNF). Lorena en Marise hebben met het peloton voorin enorm doorgeknald, waarbij vlak voor het eind toch 2 meiden vooruit wisten te komen en de wedstrijd konden beslissen. Lorena kwam als voorste van de overgebleven groep de eindstreep over en werd knap 3e. Marise eindigde ook voorin en haalde een prima 17e plek.

 

Helaas raakten onze meiden bij de Nieuwelingen al vrij snel op achterstand door valpartijtjes vlak voor de Muur. Sasha wist uiteindelijk toch nog knap terug naar het peloton te fietsen en finishte, na een valpartij vlak voor het einde, als 46e. Malena en Lorraine werden helaas al vrij snel uit koers gehaald en kregen DNF achter hun naam.

 

Kwalificeren voor het NK
Hoe doe je dat nou? Bij de meiden bleek dat je minimaal een punt moest halen in een knwu-wedstrijd. Bij de jongens junioren had je minimaal 11 punten nodig en bij de nieuwelingen minimaal 14 punten (kan elk jaar net iets anders zijn). De meest noodzakelijke actie hiervoor is: meedoen aan het DK. Een 1e plaats levert 50 punten op en een 20e plaats lever 11 punten op. Zelfs een 30e plaats levert nog 1 punt op. Dus jongens en meiden, volgend jaar staan we met een nog grotere Avanti-delegatie aan de start van het NK!!