Klimomloop Ulestraten

In Algemeen, Nieuwelingen/Juniorenby wvavanti

Op de mooie markt in Meerssen stonden afgelopen zondagochtend 107 renners aan de start voor de klimomloop van Ulestraten, een klassieker over 90 kilometer met ongeveer 1100 hoogtemeters. Voor Avanti stonden Jayson, Menno en ik aan de start. De wedstrijd werd verreden over 10 rondjes van 9 kilometer en elk rondje bevatte de beklimming van de Biesenberg en van de Visweg.

 

Met de ploegleidersauto waren we zaterdag al richting Limburg gereden zodat we het rondje konden verkennen en een goede nacht slaap konden pakken. De verkenning deden we in de auto in verband met het slechte weer. Na de verkenning hebben we in het hotel even de proloog van de Tour de France gekeken voordat we in Valkenburg gingen eten. Na een nacht slapen en een goed ontbijt konden we vanuit het hotel naar de start fietsen en het rondje nu ook nog eens op de fiets bekijken.  Bij het fietsen van het rondje wisten we al snel dat het door het hoogteverschil een zware wedstrijd zou worden. Dit bleek ook toen het startschot was gegeven. Voor Jayson die tijdens de neutralisatie achter een valpartij zat was de wedstrijd helaas al snel voorbij omdat het te lastig was om over de klimmetjes het gat dat ontstaan was weer dicht te rijden. Voor Menno en mij ging de wedstrijd best goed, we konden goed voorin het peloton blijven rijden maar we misten wel de durf om in de aanval te gaan in de eerste fase van de wedstrijd. Uiteindelijk bleek dit fataal want een kopgroep die in het begin van de koers was weggereden bleef tot de finish vooruit. Menno liet zien dat hij over goede benen beschikte door af en toe hard door te trekken op kop van het peloton. In de finale kon Menno nog even uit het peloton wegrijden maar door de wind op de kop was het een onmogelijke opgave om weg te blijven.  Door Menno’s aanval kon hij het laatste klimmetje wel op kop van het peloton opdraaien en met een 26e plek had hij een hele nette uitslag in deze zware klimwedstrijd. Ik  liet me in de chaos voor de laatste klimmetje te ver naar achter drukken en finishte op een 42e plek. Na de reservewielen weer opgehaald te hebben reed Mark de ploegleiderswagen weer naar Alphen.

 

We kunnen terugkijken op een mooi weekend met goede uitslagen en een leuke kennismaking met Limburgse tradities zoals het neerhalen van de meiboom.

 

Aron Bosman