Assen, 31 juli t/m 5 augustus 2017

In Algemeen, Jeugd, Nieuwelingen/Juniorenby wvavanti

Ook dit jaar was Assen (de 53e keer) weer een hele happening met 800 kinderen, 23 nationaliteiten in alle categorieën van 1 t/m junioren én nog aspiranten (6 t/m 10 jaar, zonder licentie).

 

Wie ging er dit jaar van Avanti heen

 

Luuk (categorie 7 net van z’n gebroken sleutelbeen af) met z’n ouders en zus Julia
Thijs (categorie 7) met z’n moeder
Marise (junior) en Elian (nieuweling), met hun ouders
Daan (nieuweling) en Sietse (categorie 7) met hun moeder
Imke (categorie 5) en Duco (categorie 4) met hun ouders
Jayson  (junior) met z’n moeder
Roos (categorie 5) en Floortje (junior), met hun ouders
Wouter (2e jr nieuweling) en Sophia (cat 6) met Julia en hun ouders als supporters

 

Waar logeerden we

 

We stonden bijna met zijn allen op camping Bloemenhof in Witten, op 10 minuten fietsen van de finish en dat was toch maar reuzegezellig

Alleen Thijs stond toch weer het liefst naast de finish op de wielercamping (handig dus voor de  koffie daar), maar dat weerhield hem er niet van vaak gezellig spelletjes te komen doen bij de rest van Avanti op onze camping.

 

 

De strijd

Gestart werd met, zoals vast al 53 keer, de proloog op maandag: een tijdrit door het bos van 1,7 km. De scherpe bocht waarin velen vorig jaar uitgleden, was er uit gehaald gelukkig. Vooral Daan was het meest tevreden over zijn tijd, hij sloot de dag als winnaar af en startte de volgende dag in de gele trui.

Op dinsdag , de ronde in de wijk Vredeveld.

Avanti installeert zich standaard altijd gezellig (en spannend) voor de laatste bocht.

 

Ook genieten we altijd weer van het lokale bejaardenhuis die zorgt voor koffie, koek en een schone wc. Dit keer (de regen kwam wel eens met bakken uit de lucht) hadden we droog weer.

 

Het was weer een hele happening in Vredeveld met veel bochtenwerk, maar iedereen kwam ongeschonden uit de strijd. Voor Luuk was dit best extra spannend hij was tenslotte net van zijn gebroken sleutelbeen af (maar hij remde op tijd – zie foto)

 

     

Luuk en Thijs stuurden er toch maar ff net aan omheen, pfff                                              Duco onze jongste renner (categorie 4) stond                                                                                                                                                                                    ook keigoed zijn mannetje

 

Van alle hectiek had deze vlinder langs het parcours geen last

 

De gele trui werd Daan helaas weer afgepikt. De nieuwelingen reden deze wedstrijd trouwens harder dan de junioren!

 

Woensdag ……………de dag van de Klassieker: ‘de ronde van Drenthe’

 

Voor elke categorie zijn eigen afstand en dus elk het eigen opstappunt. De route voert via allerlei ‘grote’ wegen, boerenlandweggetjes en voor nieuwelingen/junioren zelfs serieuze kasseienstroken onder politiebegeleiding terug naar de finish op het wielerhome. Half Drenthe krijgt op die dag wel eens te maken met een (kortdurende) wegversperring…maar als het peloton voorbij is, is de weg weer open. Je moet als wielrenner dus wel met de meute mee blijven fietsen, anders mag je alleen naar huis via het fietspad. Dit maakt het misschien nog wel extra spannend.

 

Concentratie om 8 uur in het startvak bij de junioren…. helaas had vooral Marise later in de rit pech. Op de Flint(keien)strook belandde ze midden in een vervelende valpartij waardoor ze blauwe plekken en kneuzingen opliep (die keitjes zijn scherp!) en zelfs nog wat hechtingen moest ophalen bij de huisartsenpost.  Op het filmpje van de flintstrook hierna was de valpartij net voor de bocht vandaar het verbrokkelde peloton. Floortje komt op het filmpje voorbij geploeterd, ze haalde heel goed de eindstreep… maar de feestvreugde was toch wat minder. Marise nam diezelfde dag al weer het besluit volgend jaar voor de herkansing te gaan (de Flintprijs, een kei cadeau).

De flintstrook….in afwachting van de strijd.

 

Duco zat mooi in de 1e groep. Sytze en Thijs, maar ook Elian en Wouter finishten in het eerste pelotonnetje achter enkele ontsnapten. Daan was helaas gevallen maar kon donderdag gelukkig weer verder.

 

Donderdag, de lange tijdrit.

 

De lange tijdrit voerde de 800 renners één voor één door het weidse land van Drenthe bij het dorpje Lieveren. De jeugd cat 4 ging ’s middags voor 5,7 km, cat 5/6 voor 7,5 km, en cat 7 t/m junioren moesten in alle vroegte al aan de bak over een tijdrit van 13 km. Flinke wind deze dag. De jongedames Roos Imke en Sophia overtroffen zichzelf en eindigden uiteindelijk op de 26e 32e en 58e plek.

 

Geen rondjes, zelfs geen enkel stukje over dezelfde weg. Het waren mooie parcoursen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Floor in actie                                                                                 Gewonde Marise moest dit x aanmoedigen langs de weg (handig al                                                                                                                 die tentoongestelde stoelen!)

 

Vrijdag, de omloop in Kostvlies

Deze dag wordt traditiegetrouw gehouden in Kostvlies, een dorpje in de gemeente Gasselte. Ook hier was het een gezellige boel waar we in wisselende bezetting een dag hebben doorgebracht, de dag wordt langer als je ook de andere renners van Avanti wil aanmoedigen. Het parcours bevat een heuse kasseienstrook (flintenstrook), maar de verschillen werden gemaakt onderweg in de open polder. Deze dag stond er veel wind, goed voor het op de kant zetten van een peloton. Al met al zagen we een verbeten strijd bij alle Avanti-renners!

Jayson ragt over de keienstrook

 

De “laatste avond” sloten we af met een uit-etentje bij een Italiaans restaurant in Assen:

een flinke tafel vol!

 

Zaterdag, het criterium rond de camping en door het Asserbos.

 

De Nieuwelingen startten die ochtend  in 2 groepen, de eerste groep voor eindklassement 74-120 en de tweede groep voor 1-74. Daan werd knap 1e en Elian 6e in de 2e groep. Zij deden dus (door verschillende redenen) niet mee in het eindklassement voor de bovenste plaatsen.

 

De overige categorieën startten later op de dag en in de tussentijd hoopte iedereen dat de (voor)tent droog ingepakt zou kunnen worden. Aanmoedigen bij andere renners was dus best lastig!

 

Floortje had best een lastige tweede helft, zo zonder haar fietsmaatje Marise….

een bakje patat op het eind maakt een hoop goed

 

Terugblik: vreugde, verdriet en gezelligheid…alles erop en eraan….. het was weer een leuk weekje!!

Meer foto’s en filmpjes: https://1drv.ms/f/s!Ai6J6OROCGlSmk1r9izSZeNxCZjy

 

Caroline Janssen