Modderhappen in de Veenkoloniën

In Algemeen, Nieuwelingen/Juniorenby wvavanti

Je weet hoe laat het is als je een week lang vijf keer per dag Buienradar checkt met extra aandacht voor de voorspelde windkracht. Dan is het tijd voor de Kleine Omloop van de Veenkoloniën, de laatste klassieker op het programma van de junioren.  De Kleine Omloop van de Veenkoloniën met start in Veendam is de Nederlandse klassieker die het verst van huis verreden wordt. Zaterdag 9 augustus gingen we met de juniorenploeg dus vroeg in de ochtend uit Alphen weg voor een lange rit met de auto richting Groningen.

 

Maar goed Buienradar dus, de weersvoorspellingen veranderden gedurende de week van alles tussen prachtig weer en voorboden van een wedstrijd onder helse omstandigheden. Het weer zag er bij aankomst in Veendam helaas meer uit als het tweede dan als het eerste. De regen kwam met bakken uit de lucht en de lucht was strak grijs. Toen Menno, Jonathan en ik aan de start stonden was het wat droger geworden maar direct na de start begon het toch weer te regenen. De natte wegen zorgden voor een nerveus begin van de wedstrijd en hier en daar schoven coureurs onderuit. Op de smalle Groningse wegen bleef het peloton de eerste kilometers bij elkaar totdat de koers op een onbeschutte weg door de wind uit elkaar spatte. Menno was goed van voren geposteerd en zat in een van de voorste waaiers terwijl Jonathan en ik minder goed bij de les waren en pas in de vierde waaier terechtkwamen. Onze groep draaide goed en zo raapten we langzaam maar zeker steeds meer groepjes op totdat we uiteindelijk weer bij de eerste groep konden aansluiten. Jonathan had het intussen behoorlijk lastig (hartslag 213) en werd na de eerste van de drie ronden over 40 kilometer uit de wedstrijd gehaald.

 

Menno en ik reden in het peloton achter een paar vluchters aan die uiteindelijk hun voorsprong konden behouden tot de finish waardoor er voor het peloton niks anders op zat dan sprinten voor een ereplaats. Het sprinten was in de technische en natte laatste kilometers geen kinderspel en dus reden Menno en ik in de achterhoede van het peloton naar een respectievelijk 39e en 48e plek. Nadat we onder de douche de modder weer uit onze oren hadden gespoeld reden we met Robert weer terug naar Alphen waar volgende week na de verste wedstrijd nu de wedstrijd het dichtst bij huis rijden. Komt allen!

 

Aron Bosman