De bekercollectie van Jan van Beek door de familie geschonken aan onze jeugdafdeling

In Algemeen, Amateurs/Sportklasse, Elite/Beloften, Jeugd, Nieuwelingen/Juniorenby wvavanti

Op een dag kwam ik in gesprek met Hans van Kempen inzake de bekercollectie van zijn schoonvader Jan van Beek, na het overlijden van Jan in 2010 was deze collectie in bezit van de familie, overleg volgde o.a. met de twee zonen van Jan van Beek n.l. Jan en Dik van Beek.
 
Beide zonen waren al lid vanaf de oprichting van WV Avanti en koerste op de Halve Raak.
 
De uitdrukkelijke wens van de familie was er om een goede besteding voor de bekers te zoeken.
Als voorbeeld gaf ik aan dat de bekers van Jos Geelhoed die waren overgedragen door de familie Geelhoed aan de jeugdafdeling van WV Avanti.
Door de jaren heen was de collectie van Jos Geelhoed opgebruikt en is dit moment een prachtige gelegenheid om de bekers weer aan te vullen voor de wedstrijden van onze Jeugdren(sters)ners.
 
Dit vond de familie van Beek ook een zinvolle bestemming. De bekers worden dan opnieuw van plaatjes voorzien en uitgereikt aan de jeugdleden die een podium verdient hadden tijdens onze diverse jeugdwedstrijden op ons parcours.
 
Jan van Beek kreeg door een noodlottig ongeval tijdens zijn werk het nadrukkelijke advies om te gaan fietsen . Het werd dus het fietsen en hoe….!!!! hij was een zeer begenadigd sportman die er alles voor over had om zijn geliefde wielersport te bedrijven tot op hoge leeftijd.
 
Het mooie van dit verhaal is dat Jos Geelhoed en Jan van Beek deze bekers ook hadden gewonnen in hun menige felle onderlinge strijd tijdens diverse Wereldkampioenschaps wedstrijden voor niet licentiehouders.
 
Jan van Beek zijn hoogtepunt was dan ook een 3e plaats op het wereldkampioenschap in 1994 voor niet licentiehouders. Uiteindelijk heeft Jan 35 jaar zijn wielersport met erg veel plezier gedaan en beleefd. Zoon Jan van Beek is trouwens nog steeds actief als toerder bij Avanti net als schoonzoon Hans van Kempen.
 
Tevens koerste Jan van Beek ook veel Gentleman koersen met onder andere onze oud renners Piet de Groot en Bert Zaal en tevens ook nog met Joop Zoetemelk met altijd een korte plek op de ranglijst. Jan van Beek heeft tot zijn 85e levensjaar gefietst maar daarna liet zijn gezondheid het niet meer toe.
 
Mooi is ook dat Jan van Beek een logboek bij hield en elke dag verslag deed van zijn gereden kilometers.
 
Dank aan Hans van Kempen en Corrie, Lia, Toos, Loes, Miriam, Albert, Dirk en Jan van Beek voor jullie schenking ik weet zeker dat menige beker een belangrijke plek in huis krijgen bij onze jeugd-wielrensters en wielrenners.
 
Hans van Klaveren