Tour de Himmelfart 2018

In Algemeen, Jeugd, Nieuwelingen/Juniorenby wvavanti

Inmiddels is Tour de Himmelfart een terugkomend evenement binnen de jeugd van Avanti. Ook dit jaar zijn we met totaal 32 personen afgereisd naar het mooie Odder in Denemarken, met in totaal dit jaar 13 jeugdrenners!

 

Deelnemers:

Vanaf zondag voor Hemelvaart kwamen de eerste mensen aan in het vakantie park in Saksild (7 km vanaf Odder) aan de Oostzee.Vanaf dat moment was het duidelijk dat we het deze week erg zouden gaan treffen met het prachtige weer. Dat werd veel smeren en naast het intensief wielrennen genieten van zon!

Vanaf maandag ging bij de eerste renners de focus volledig op de wedstrijden. Een ieder deed zijn eigen voorbereiding en in verschillende samenstellingen werden de routes verkend inclusief de begeleiding.
Een groot voordeel was dat de renners en begeleiders die eerder in Odder hadden deelgenomen goed konden uitleggen waar je rekening mee moet houden in de heuvelachtige omgeving (zoals bv op het juiste moment schakelen!!).

 

Naast het wielrennen was er ook tijd voor vermaak. Het “rusten” m.b.v. de benodigde spelcomputers/games op de tv tot ongeorganiseerde voetbal- wedstrijden om en rond de huizen waar zeker genoeg ruimte voor was.

 

Woensdag rond de middag kwamen de laatste renners aan in Saksild en was de groep compleet! De laatste die aankwam was jarige deelneemster Zhara. ’s Avonds werd er dus een klein feestje gevierd met  taart en muffins en zingen voor de jarige! Heel gezellig!

 

Lopende de week nam de spanning toe bij de deelnemers en op woensdag avond werd door de volledige begeleiding alle rugnummers opgehaald. Alle renners gingen op tijd naar bed om fit op donderdag ochtend te kunnen starten.

Vanaf donderdag ging het allemaal van start:

Hieronder zien we een overzicht van de starttijden en de kilometers (voor de duidelijkheid: bij etappe 2 was de lengte van de omloop circa 1,7 km).

 

Voor het gehele programma en de etappe details zie:
https://www.oddercykelklub.dk/tdh/tdhprogram2018.pdf

 

Etappe 1 en 2 op de donderdag, etappe 3 en 4 op vrijdag en op zaterdag de gevreesde koningsetappe!

Elke ochtend kwam er al vroeg een berichtje van Gregor en Rob (rond 07:30) over waar de Avanti tent langs de route stond geplaatst (met een Google Maps linkje J). Vanwege het buitengewoon mooie weer was het ideaal om na de wedstrijden de renners in de schaduw even op adem te laten komen (volgend jaar misschien een echte Avanti tent)!

 

Vanaf de donderdag was het steeds goed afstemmen en gingen groepjes van verschillende leeftijd richting de start (van Saksild naar Odder steeds lekker even inrijden voor de wedstrijd). Voor elke wedstrijd wel even je transponder registreren en klaarmaken!

 

De wedstrijden starten steeds vroeg in de ochtend en de laatste wedstrijden waren vaak later de middag en duurde tot in de avond. Omdat de “Avanti” jongens en meiden verdeeld waren over verschillende leeftijd categorieën was er elk moment op de dag wel iemand actief bezig met de bijbehorende support langs de betreffende route.

 

De donderdag was er een gezonde spanning. Vooral voor de kids die  voor het eerst aan de start stonden in Odder van “Tour de Himmelfart”.

 

De uitslagen waren live te volgen en werden snel bijgewerkt op de volgende link: https://www.sportstiming.dk/event/5518 .

 

De wedstrijden waren vanaf het begin erg spannend en qua afstand vergelijkbaar als in Nederland. De eerste etappe was een omloop van 16,3 km en afhankelijk van je leeftijd reed je die soms wel enkele keren. Ondanks dat de afstanden vergelijkbaar waren met Nederlandse wedstrijden maakten het heuvelachtige Odder en omgeving het soms erg zwaar en was het voor enkele kids zeker even wennen.

 

 

De tweede etappe betrof een kleine omloop met 1 grote lange klim en een lange afdaling. Omdat deze omloop 1,7 km was hebben we de Avanti renners vaak langs zien komen en zelfs in verschillende categorieën zien strijden voor hele goede eindposities.
Na de eerste dag waren er tevreden gezichten en ook goede klasseringen in het klassement.

 

Na de nodige pasta’s,  pannen koeken en andere maaltijden was het vroeg rustig in het wielerkamp, een ieder op tijd naar bed ter voorbereiding voor dag 2.

 

De tweede dag was een tijdrit van 8 km voor de jongste en 12,6 km voor de oudere renners. In de middag was het een omloop van 6,4 km, welke meerdere keren verreden moest worden.

 

De jongste van Avanti rijders gingen de 2e dag al om 08:20 van start, dus de Avanti tent op een nieuw plek langs het parcours (strak naast de finish)!!
Tijdens de heuveltijdrit was er een goede verdeling van de ouders en begeleiding om op verschillende plekken de renners aan te moedigen. De tijdrit was erg zwaar en men kwam niet altijd tot het gewenste resultaat, andere waren weer zeer tevreden.

 

Voor de vierde etappe kon het Avantikamp op dezelfde plek blijven, de tent was voorzien van alle gemakken die een ieder had meegenomen. Stoeltjes picknick tafel en gaskooktoestellen gaf een echt vakantie gevoel en goede basis voor de benodigde hapjes en drankjes zodat een ieder weer fit aan de start kon verschijnen. Net als alle eerder etappes was ook de vierde etappe erg zwaar en moesten de krachten goed worden verdeeld. Nadat iedereen over de finish was gekomen (oudste rond 19:30 uur) weer terug naar de huisjes voor een goede opfris beurt en maaltijd ter voorbereiding van de koningsetappe van zaterdag.

 

De 5e en laatste etappe “de koningsetappe” was voor de kleinste onder ons totaal 29,2 km lang met twee keer de berg van circa 11% stijging en voor de oudste 131,4 km lang met 9 keer de dodelijke heuvel was de kers op de taart.

 

 

Behoudens materiaal pech en incidenteel een uitval heeft een ieder “Tour de Himmelfart” goed afgesloten. Deze inzet heeft er toe geleid dat een ieder erg sterk is geworden en het was voor vele een goede voorbereiding op de komende wedstrijden welke nog gaan komen. In de eindklassering is een ieder goed meegekomen met voor Avanti 2 podium plaatsen: Elian 30e van de bijna 120 deelnemers bij jongens onder 17 jaar en de 3e plaats voor Imke, Roos en Julia in het teamklassement voor meisjes onder 15 jaar!

 

 

Na de laatste etappes werden de nummers ingeleverd om daarna af te sluiten met een terugkerend ritueel, de groepsfoto en afsluiten (na dagen van pannenkoeken, pasta’s en yoghurt) met patat, hamburgers en ijs!!

 

Zondag is iedereen met een zomerse kleur weer veilig thuis gekomen. Het was een geweldig evenement en zeker voor herhaling vatbaar!