Clubkampioenschappen Lange afstanden

In Algemeen, Amateurs/Sportklasse, Elite/Beloften, Nieuwelingen/Junioren by wvavanti

Onder prima omstandigheden, een heerlijk zonnetje en prettig temperatuur, werd op dinsdag 5 juni het clubkampioenschap lange afstanden verreden. Om 19.00 uur gingen de drie categorieën van start. De dames, de A-renners en de B-renners. Omdat het CK toch een bijzondere wedstrijd is, gaat de wedstrijd over meer kilometers dan de normale donderdagavond clubwedstrijd.

 

Een kleine groep dames wist zich uitstekend te handhaven in bij de b-renners en na een ruim uur werd de sprint ingezet. Lieke van der Draaij, Swabo ladies, wist twee talentvolle nieuwelingen dames voor te blijven. Als Malena van Dam, tweede, en Donja Lombaerts, derde, zich op deze wijze blijven ontwikkelen krijgt Lieke volgend jaar haar handen vol om haar titel te prolongeren!

 

De groep van de B-renners is samenvoeging van verschillende soorten renners. Beginnende volwassen mannen, talentvolle nieuwelingen en  krasse knarren vormen samen het peloton. Het koersverloop bij deze groep is traditioneel erg grillig. Het is hollen of stilstaan. Er worden topsnelheden van ruim over de vijftig gehaald maar een slakkengang van dertig in het uur is ook goed mogelijk. De wind had dit maal flink wat invloed op de wedstrijd. Op ons langwerpige parcours stond de wind of helemaal mee of geheel tegen. Wegrijden is dan heel erg lastig. Uiteraard waren er voldoende pogingen om met een kleine groep het verschil te maken, maar iedere maal werd het gat weer dicht gereden. Na bijna anderhalf uur werd de sprint ingezet en wisten onze super snelle nieuwelingen de prijzen te verdelen. Youp de Vos was net iets eerder bij de finish dan Jos Blok, tweede, en Elian Lagendijk, derde.

 

De koers is bij de A-renners altijd een zenuwachtige bedoening. Niet alleen staat er een titel op het spel, maar ook heel veel prestige. Zijn de Swabo-renners echt zo goed? Welke amateur kan zich meten met de elite-afdeling van de vereniging? Direct na de start vlogen de renners erin. Snelheden hoog in vijftig kwamen regelmatig voor. Al na drie rondjes was het raak en wisten vijf renners weg te rijden uit het peloton. Deze vijf werkten uitstekend samen en na een vol uur waren ze rond en wisten ze weer aan te sluiten bij het peloton. Maar daarmee was het niet gedaan, de koplopers bleven het hoge tempo volhouden en reden direct weer weg. Met een uurgemiddelde van rond de 45 km wisten zij wederom een groot gat te slaan. Na bijna twee uur koers kwam Ronald Ligtenberg iets eerder over de finish dan Aron Bosman. De overige leden van de kopgroep waren al iets eerder afgehaakt met Douwe Boonstra als uitstekende derde.

 

Alle prijswinnaars gefeliciteerd met de prestatie!

 

Via deze link kun je de foto’s van deze wedstrijd bekijken.

 

Ronald de Rooij