NK jeugd 2018

In Algemeen, Jeugdby wvavanti

Dit jaar werd het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd gereden in Steenbergen. Waar de jeugdrenners gewend zijn vooral op (geasfalteerde) clubparcoursen hun wedstrijden te rijden was dit kampioenschap op een “stratenparcours” met louter klinkers, veel bochten en voor de finishstraat een smal straatje dat iets opliep, een echt criteriumrondje.
Door de categorieën 5 t/m 7 kon er alleen ingereden worden tussen 8.00 uur en 8.45 uur. Dat betekende dus vroeg opstaan op zaterdagmorgen.

 

Terwijl de jeugd in kon rijden zetten de supporters de “Avanti-tent” op aan de achterkant van het parcours.

 

Om 9.00 uur stond als eerste de wedstrijd van categorie 5 op het programma. Duco van der Zwart, die zich in eerste instantie niet gekwalificeerd had, mocht door afmelding van één van de deelnemers hier alsnog starten. Hij stond wel aardig achteraan bij de start, wat betekende dat hij alle zeilen bij moest zetten om de aansluiting te houden. Hij kwam in het tweede deel van de wedstrijd in een achtervolgend groepje terecht en net toen ze weer bij het peloton terug waren ontdekte hij dat de snelspanner van zijn achterwiel los zat. Dat betekende met nog anderhalve ronde te gaan een stop bij de tent. Het wiel werd snel weer vast gezet, maar helaas kon hij niet meer bij de groep aansluiten, hij finishte als  50e achter het peloton.

 

Bij de meisjes categorie 5 stond Julia Groeneveld aan de start. Julia rijdt dit jaar voor het eerst met veel plezier KNWU-wedstrijden. Ook zij moest vrij achteraan aansluiten bij de start. Ze reed haar wedstrijd keurig uit en werd uiteindelijk 33e.

 

Ingmar van den Bosch  vertegenwoordigde Avanti in categorie 6.
Met het startnummer 31 moest hij op de zesde startrij plaats nemen.
Meteen in het begin van de wedstrijd werd er hard door getrokken. Dat betekende dat de kopgroep al aardig afstand had genomen voordat Ingmar een beetje voorin kwam. In een tweede groepje zette hij de achtervolging in, waarbij hij het kopwerk niet schuwde.

 

We hoopten allemaal dat ze er nog bij zouden komen vooraan, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd duidelijk dat dat niet ging lukken. Ingmar eindigde de wedstrijd door attent voorin het peloton te blijven op een mooie 12e plaats en kan daarmee zeker terug kijken op een geslaagd kampioenschap.

 

Bij de meiden categorie 6 hadden we met Roos van den Berg en Imke van der Zwart twee rensters in Avanti-shirt aan de start.
Beiden waren niet echt blij met dit parcours. Vooraf spraken ze elkaar nog wel moed in: “we houden het bij Avanti bij de B toch ook bij, dan moet het hier toch ook lukken….”
Roos moet het meer hebben van de ruimte, bij het peloton blijven en dan aan het eind haar vaak snelle sprintbenen inzetten. Dat lukte hier niet echt. Al snel kwam zijn in een achtervolgend groepje terecht dat de grote groep steeds verder weg zag rijden. Roos had vandaag haar dag niet en eindigde  als 42e in de uitslag.
Ook Imke zag al die klinkers en bochten van te voren niet echt zitten. Zij lijkt echter op een NK (vorig jaar ook al!) net iets meer te kunnen dan in andere wedstrijden. Ronde na ronde zagen we dat ze zich kon handhaven in het peloton, om uiteindelijk keurig  als 24e over de streep te komen.

In de hoogste categorie verdedigde Milan Huizer de Avanti-eer. Hij reed in onze ogen een dijk van een wedstrijd waarin hij steeds de aansluiting met de eerste groep wist te houden en vele gaatjes dicht reed.  Hij eindigde als 31e van de 73 gestarte renners, een mooie prestatie.
Zelf was hij achteraf een beetje teleurgesteld. Hij had meerdere keren achter een valpartij gezeten. Het steeds weer terug komen bij de groep had veel kracht gekost, waardoor hij aan het eind niet zo veel meer over had om nog voluit te kunnen sprinten.

 

Hierna was het pauze. Tijd voor de renners van categorie 1 t/m 4 om in te rijden en voor de supporters om een kopje koffie te drinken in één van de restaurantjes in Steenbergen of op het plein dat binnen het parcours was ingericht.
Daar waren verschillende terrassen, een tent waar consumpties verkrijgbaar waren en het podium waarop van alle wedstrijden de eerste tien aankomenden gehuldigd werden.
Daarnaast stond er een groot scherm waarop de wedstrijden ook te volgen waren. Later hoorden we van de thuisblijvers dat deze beelden ook live waren te zien op youtube.

Demi Keijzer en Maxime Takken stonden aan de start in de wedstrijd voor meisjes categorie 1 (9 jaar). Demi had in de selectie-wedstrijden laten zien dat zij in deze categorie haar “mannetje” staat. Grootste concurrente was de regerend kampioene Nicole van Sighem van RWV de Spartaan.
Meteen was Demi één van de rensters die het initiatief nam met een heel snelle eerste ronde. Al snel bleek dat ook verschillende rensters uit andere districten mee konden met de kop van de wedstrijd.
Uiteindelijk was het toch weer Nicole die in de laatste ronde de rest achter zich wist te laten en daarmee weer een jaar in het rood-wit-blauw mag koersen.

 

Voor Demi kwam de finish net een rondje te laat. Na vier ronden kwam ze uiteindelijk toch nog mooi als zesde over de eindstreep. Dat betekende dat zij wel naar het podium mocht voor de prijsuitreiking. Bij het NK jeugd worden steeds de eerste 10 per categorie gehuldigd.
Maxime had al eerder de sterkste meiden moeten laten gaan, maar reed haar wedstrijd van vier ronden keurig uit en eindigde als zestiende (van heel Nederland!).

 

 

 

De meisjes categorie 3 hadden de pech dat tijdens hun wedstrijd het enige buitje van de dag viel. De tweede helft van de wedstrijd reden zij in de regen op een natte weg.
“Onze” Zhara Möllers zag als gevolg van die nattigheid verschillende renners om zich heen vallen. Daar schrok ze wel van. Gelukkig bleef zij overeind en kon ze haar wedstrijd keurig uitrijden en de eindstreep als 31e passeren.

 

 

Om 17.20 uur startte de wedstrijd van categorie 4. Thijmen de Jong had zich hier weten te kwalificeren. Bij de start stond hij vrij achteraan. Hoewel hij ronde na ronde verder naar voren wist te komen, waren de snelste jongens al gevlogen voor hij daarbij aan kon sluiten. Daarachter deed hij er veel aan om steeds verder naar voren te komen. Terwijl achteraan de deur wijd open stond wist Thijmen zich goed te handhaven en in de laatste ronden nog een paar plaatsen op te schuiven. Waarmee hij zijn naam op een mooie 15e plek in de uitslag terug zag.

 

Om 18.00 uur was het dan eindelijk de beurt aan Roxanne Takken. Zij startte in de laatste wedstrijd van de dag.
Roxanne moet het niet van haar sprint hebben (denkt zij) dus ging ze meteen in de aanval in de hoop met een paar rensters weg te komen. Een paar keer sloeg ze een gaatje, maar ze kreeg geen medestanders mee.
Wel werd ze, amper half-koers, al uitgeroepen tot de “meest-aanvallende-renster”. In de slotfase van de wedstrijd wist Joëlle Eenkhoorn wel in haar eentje definitief het peloton achter zich te laten. Na 11 ronden wedstrijd werd zij Nederlands Kampioene categorie 4 meisjes.
Daarna volgde een spannende sprint om de tweede plaats. Hier eindigde Roxanne als zevende. Zij mocht daarmee ook naar het podium voor felicitaties, een beker en een doosje verse groente verbouwd in Steenbergen (of omgeving).

 

Hiermee kwam een eind aan een mooie wielerdag waar onze renners (m/v) allemaal op of boven verwachting presteerden. Als je nagaat dat Julia, Demi, Maxime, Zhara, Thijmen en Roxanne pas voor het eerste jaar KNWU-wedstrijden rijden, komen er vast nog mooie uitslagen aan.
Op naar nog veel meer wedstrijden dit seizoen en dan volgend jaar het NK jeugdwielrennen in Ameide.