Moddercross op ons parcours

In Algemeen, Jeugdby wvavanti

Op zondag 9 december organiseerden we onze “eigen” MCC-wedstrijd. Tot nu toe werden de wedstrijden steeds onder heel goede omstandigheden gereden. Door alle regen in de week er voor kregen de renners bij ons een echt modderparcours voorgeschoteld. Ook het feit dat er vooraf al een SwABo-cross voor nieuwelingen en ouder werd gereden maakte het parcours er niet makkelijker op. Omdat het vlak voor de brug erg modderig was werd besloten de categorieën 1 en 2 daar omheen te leiden.

 

Categorie 1

In de jongste categorie moest Daan Baak het opnemen tegen zeven andere renners.
Waar hij op een stevige ondergrond meestal vrij goed uit de voeten kan, had hij met de modder wat meer moeite. Hij reed zijn wedstrijd keurig uit en eindigde als zevende.

Categorie 2

In deze wedstrijd staan er twee Avanti-renners tussen de acht deelnemers. Maxime Takken laat meteen zien dat ze de nodige (KNWU)ervaring heeft en rijdt vanaf de start op kop, om deze positie niet meer af te staan. Zij wint de wedstrijd.

 

Stijn de Jong heeft daarachter niet zo’n sterke start en draait pas als vijfde het veld in. In de derde ronde weet hij handig te profiteren van een valpartijtje van twee van zijn voorgangers en passeert deze, waardoor hij als derde komt te rijden. Tot het eind blijft het heel spannend want Senne de Vos (MBC de Noordbikers) komt nog heel dichtbij in de laatste bochtjes vlak voor de finish, maar uiteindelijk houdt Stijn, met een paar seconden, zijn voorsprong.

 

Voor de wedstrijd van categorie 3 wordt het parcours iets omgelegd, zodat voor de renners vanaf deze categorie ook de brug in het parcours is opgenomen.
We hebben geen Avanti-deelnemers in categorie 3.

Categorie 4

In categorie 4 staan Olivier Westerveld, met al een eerste plaats in Lekkerkerk en een tweede plek in Rotterdam achter zijn naam, en Dean Smith, die hier zijn eerste  cross rijdt dit jaar, aan de start. Dit is met 25 renners wel de wedstrijd met het grootste deelnemersveld vandaag. Microfonist van de dag, Bart van den Bosch, besluit dan ook te loten om de startposities.

 

 

Er wordt meteen hard weg gereden bij de start om als één van de eersten het veld in te kunnen draaien. Dat is dringen met zoveel deelnemers. Helaas is er al meteen een valpartijtje.
Olivier is vanaf het begin goed mee. Hij komt na de eerste ronde als derde door. Uiteindelijk moet hij nog wel een renner voor laten gaan en finisht hij als vierde. Dat betekent wel dat hij, na drie keer bij de eerste vijf geëindigd te zijn met daarbij één overwinning, promoveert. Vanaf de wedstrijd bij Westland Wil Vooruit volgende week start hij in categorie 5.

 

Dean wist zich niet meteen zo goed voorin te positioneren, maar haalde in de loop van de wedstrijd nog een paar renners in en finishte uiteindelijk als 16e.

Na deze wedstrijd was er een korte pauze tot 14.00 uur, waarin het parcours weer werd uitgebreid. De oudste categorieën kregen ook de zandbak voor de wielen. En de renners van categorie 5 t/m 7 hadden nog even de gelegenheid om in te rijden.

 

Categorie 5

Roxanne Takken liet vanaf het begin zien dat zij al aardig wat crosservaring heeft opgedaan in verschillende KNWU-wedstrijden (en het parcours ook niet nieuw voor haar was natuurlijk).
Met een hele snelle eerste ronde sloeg ze meteen een flink gat, dat elke ronde weer groter werd. De eerste plek was dus voor haar.
Achter de ontketende Roxanne voerde Thijmen de Jong de groep aan, hoewel anderen wel in zijn buurt wisten te blijven. Hij moest de laatste ronde nog alle zeilen bijzetten om Deirdre Mens (LRTV Swift) voor te blijven en daarmee zijn tweede plek veilig te stellen.

 

Voor Teun Hoogenboom ging het voorin net te hard, maar hij reed de hele wedstrijd in een constant tempo door en viel met een zesde plek net buiten de prijzen.

Categorie 6 en 7/nwl

In de hoogste categorieën was het aantal deelnemers helaas weer niet zo groot. Met acht renners in categorie 6 en twee in categorie 7/nwl besloten we deze categorieën tegelijkertijd te laten rijden.

 

De net uit categorie 5 gepromoveerde Tim Bennis (RWV de Spartaan) domineerde ook in categorie 6. Elke ronde weer kwam de snelste rondetijd achter zijn naam, waarmee hij de wedstrijd overtuigend won.
Duco van der Zwart was de enige die in het begin van de wedstrijd de koploper nog in zicht hield. Maar naarmate de wedstrijd vorderde werd het gat steeds groter. Wel wist Duco de nummer drie in de wedstrijd ver achter zich te laten.
Robin Habermehl eindigde als vierde en Thomas den Butter legde beslag op de vijfde plaats.

 

In categorie 7/nwl nam thuisrijder Ingmar van den Bosch meteen de kop. Helaas kreeg hij in de tweede ronde te maken met een voorderailleur die het af liet weten.

 

Gelukkig werd er door een aantal omstanders alles aan gedaan om hem weer op de fiets te krijgen, en dat lukte maar kostte nogal wat tijd. In de resterende drie ronden lukte het hem nog wel de achterstand van zo’n vier minuten terug te brengen tot krap één minuut, maar het was Igor Luynenburg (RTV de Bollenstreek) die de wedstrijd won.

 

Al met al kijken we terug op een leuke wedstrijddag, waar het weer – toch een paar buitjes – beter had gekund en ook het aantal deelnemers, met name in de hoogste categorieën wat groter had mogen zijn.

 

We waren erg blij met iedereen die er wel was, renners, vrijwilligers en publiek/supporters. Iedereen heel erg bedankt!

 

alle uitslagen op MyLaps

foto’s van Jolanda Stembert