Avanti-successen op NK jeugdwielrennen 2019

In Algemeen, Jeugdby wvavanti

Zaterdag 15 juni werd het NK jeugdwielrennen verreden in het authentieke Utrechtse stadje Ameide, schitterend gelegen aan de Lek. De Lekdijk was ook een onderdeel van het parcours dat over oude klinkerstraatjes langs prachtige monumentale panden liep.
WV Avanti stond dit jaar met maar liefst zeven jongens en zeven meiden aan de start. Dat zijn bijna al onze renners die meedoen aan de KNWU wedstrijden.

 

De dag begon met stromende regen , maar bij de start van de eerste wedstrijd was het juist droog geworden. Het was Quinty Keijzer die als eerste het Avanti-geel mocht verdedigen bij de 8 jarige meisjes . En dat deed ze heel goed!  Ze had al snel een voorsprong en doordat er wat meisjes vielen vlak achter haar werd die voorsprong wel heel erg groot. Met misschien wel een minuut verschil met haar achtervolgers wist ze heel  koelbloedig de wedstrijd te winnen en zorgde voor een sensatie in het Avanti-kamp.
Een primeur voor  Avanti, nog nooit hadden we een  lid dat  Nederlandse kampioen werd bij het wegwielrennen. Dus eerdaags hangt er bij ons ook een rood wit blauw shirtje in  het clubhuis.

 

De tweede wedstrijd was die van de categorie-1-jongens, ook 8 jaar. Daar stond Daan Baak aan de start, die ook pas voor het tweede jaar aan het wielrennen is.  Daan was niet zo snel weg als hij had gewild, maar dat maakte voor hem niets uit. Eén voor één haalde hij zijn leeftijdgenootjes in tot hij voorin de lang gerekte sliert  terecht kwam.  Het gat met de eerste vier was te groot om te overbruggen,  Uiteindelijk wist hij als vijfde te finishen.

Daarna was het de beurt aan Stijn de Jong in categorie 2. Stijn startte wat achterin maar bleef heel goed doorrijden. Helaas zagen we hem na een aantal ronden niet meer doorkomen. Hij bleek gevallen te zijn waardoor hij flink wat schaafwonden opliep en zijn wedstrijdje niet uit kon rijden. Volgend jaar weer nieuwe kansen.

 

Na deze wedstrijd was het tijd voor de huldigingen van de eerste wedstrijden. De eerste 10 aankomenden van elke wedstrijd mochten naar het podium.
Hier zagen we Quinty het hoogste treedje beklimmen en de rood-wit-blauwe NK-trui in ontvangst nemen en klonk zelfs het Wilhelmus voor haar.
Ook Daan (vijfde) mocht meedoen aan de huldiging van zijn categorie.

Intussen was ook de wedstrijd van de meisjes categorie 2 gestart. Hier stonden de grote  zus van Quinty, Demi Keijzer en ook Maxime Takken aan de start samen met nog 30 andere meisjes.
Demi kwam heel netjes in een kopgroep van 15 meisjes terecht en kwam de ene keer wat meer van voren en dan weer meer achterin door.
De snelheid van deze meisjes ligt al aardig hoog. Maar wat Demi  ook probeerde, verder naar voren raken lukte haar niet op het parcours met maar liefst 11  bochten waarvan sommige ook  best scherp waren. Ook het klimmetje tegen de Lekdijk op gaat je na een paar rondjes wel opbreken.
Overigens was dit helemaal geen probleem voor de inmiddels zeer ervaren Demi, ze wist zich heel goed in de kopgroep te handhaven.
Een klein stukje daarachter streed Maxime voor wat ze waard was. Ze finishten respectievelijk als 12e  en 17e dus ze hadden er dus nog heel veel achter zich gelaten.

De 11 jarige Olivier Westerveld uit Bodegraven die dit jaar voor het eerst KNWU-wedstrijden fietst  mocht meedoen bij de jongens van categorie 4. Hij kwam helaas achter een valpartijtje te zitten , kon wel door fietsen en werd knap 32e van de 50 jongens terwijl ook nog op voetballen zit!

Zhara Möllers stond aan de start bij de meisjes van categorie 4 en bleef heel goed doorfietsen. We zagen haar regelmatig op kop rijden van haar groepje dat wat op achterstand was gekomen  en werd ook al 32e.

 

Intussen waren de renners en rensters van categorie 5-7 ook binnengedruppeld en werd het een drukte van belang in de smalle straatjes bij de finish.
De pauze was inmiddels aangebroken en dat betekent inrijden op het parcours . Af en toe deed het zonnetje zijn best en konden de jassen uit.
Ook bij  het Avanti kamp werd het steeds drukker en gezelliger.

 

Na de pauze was het de beurt aan Thijmen de Jong die ons zeer verbaasde door al heel snel op kop langs te komen waarop een ieder nog harder begon te juichen.  Dat was heel moedig van hem, maar tegen het geweld van veelwinnaar Tyler Eyk (kleinzoon van Tony Eyk ) en ook Daan Hartog was Thijmen niet opgewassen. Deze jongens voerden bijna alle rondjes het peloton aan dat  steeds kleiner werd. Onze Thijmen wist goed stand te houden in dit peloton maar kwam niet meer verder naar voren. Ook niet in de finale.
Helaas werd ook hij weer door een valpartij gehinderd wat hem zijn plek in de eerste groep en een mooie klassering kostte. Uiteindelijk finishte hij als 28e.

 

Roxanne Takken was aan de beurt bij de meiden van categorie 5. Roxanne heeft vorig jaar al  op het Nk laten zien dat ze heel goed voorin mee kan doen en werd toen 7e toen ze pas net wielrende. Ook nu zagen we haar regelmatig op kop sleuren maar weg rijden uit het ver uitgedunde peloton lukte niemand.
Tot aan de laatste ronde bleef het spannend, zou ze nog voor een verrassing kunnen zorgen? Dat deed ze zeker!
Waar de meiden die als tweede en derde in de wedstrijd lagen vielen in de laatste bocht wist Roxanne overeind te blijven terwijl ze vlak daarvoor ook al het asfalt had gezien en heel snel weer opstapte en als vijfde op de laatste bocht af reed. Door haar stuurmanskunst en niet  te veel risico te nemen finishte ze juichend als derde en dus weer een podium plek!

 

De start van de jongens van categorie 6 werd door de valpartij in de voorgaande wedstrijd behoorlijk vertraagd en omdat er tijdens de start ook al een kleine botsing was moest er ook nog opnieuw gestart worden.
Ondertussen konden de jongens wel alvast lekker inrijdenop het parcours. Duco had zich pas in één van de laatste selectiewedstrijden van Zuid Holland geplaatst voor dit NK en wist zodoende dat hij het zwaar zou krijgen. Hij moest al snel het peloton laten gaan maar gaf niet op! Hij wist zelfs nog enkele jongens achter zich te houden en werd 62e.

 

Julia Groeneveld en Carlijn Mol mochten meedoen bij de meiden van categorie 6.  Beide meiden reden keurig hun rondjes in een groep van acht achtergebleven meiden . Carlijn , die nog maar net lid is bij ons, reed naar een 39e plaats en Julia werd 37e.

 

Tot slot de klapper van de dag, de jongens van categorie 7. Hier wordt altijd heel hard gereden. Deze jongens rijden gemiddeld wel 38 kilometer per uur! En dat 34 kilometer lang. Normaal gesproken hadden er hier drie Avanti-renners aan de start gestaan. Stein Bocxe had helaas een paar weken terug zijn pols gebroken en kon zich daardoor niet kwalificeren.
Ingmar van den Bosch stond wel aan de start en ook Friso de Wildt. Waar Ingmar vorig jaar nog 12e werd en dit jaar grossierde in podiumplekken hoopte hij dit jaar op een plekje bij de eerste 10.
Ook voor Friso was dit pas zijn eerste NK na al die jaren bij de jeugd gefietst te hebben, dus wist hij nog niet zo goed wat hem te wachten stond.
Er stonden zo’n 75 jongens aan de start en allemaal moesten ze het opnemen tegen Axel Roks die vanaf categorie 4 in bijna alle wedstrijden als eerste finishte.
Ook nu werd er weer hard gereden. Al gauw brak het langgerekte peloton in tweeën met , jawel, Ingmar bij de eerste 15. Friso kwam achterin het peloton terecht maar bleef daar heel knap zijn rondjes rijden. Uiteindelijk viel hij neer op het grasveld voorbij de finish helemaal aan het einde van zijn Latijn maar hij had zich vastgebeten in de staart van het peloton en zat soms aan het elastiek maar gaf niet op! Hij werd heel netjes 45e.

De finale van de de mannen in de kopgroep leek heel  veel op die van de wedstrijd van Roxanne. Ook hier vielen er een paar in de laatste bocht. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en dat gold zeker voor Ingmar. Hij had het goed in zijn oren geknoopt en nam gelukkig niet te veel risico , in tegenstelling tot de jongens die net voor hem reden. Hij ging als 6e de bocht in en kwam er als 4e uit. Dus kon er netjes omheen sturen en was gelukkig wel overeind gebleven. Dat was, boven verwachting ook zijn uitslag op dit NK en daar was hij heel tevreden mee, net als Friso.

 

Een uurtje later dan de bedoeling was werd ook hij met nog negen andere jongens gehuldigd en tot slot mochten alle rood wit blauw dragers inclusief onze Quinty samen op het podium om het NK-feestje af te sluiten.

Meer foto’s op onze facebookpagina.