NK Stayeren

In Algemeen, Elite/Beloftenby wvavanti

Dinsdag 21 januari 2020 werd het NK Stayeren verreden in Alkmaar, waar ik samen met Hans van Klaveren aan deel genomen hebt.

Het begon allemaal in het begin van 2019 in februari toen ik door Hans werd gevraagd om een keer mee te gaan naar een stayer clinic. In eerste instantie had ik geen idee wat het was, tot dat ik op internet even ging koekeloeren. Ik kwam alleen maar zwart witte foto’s voorbij komen met grote motoren en oude vervormde fietsen met een raar voorwiel.

Door Hans zijn enthousiasme besloot ik een keer mee te gaan. Na afloop van deze clinic had ik zo veel adrenaline in mijn lichaam door de snelheden van 70km/uur die behaald worden, dat ik het er niet bij kon laten om het maar één keer gedaan te hebben. Vanaf dit moment begon het stayer avontuur samen met Hans. In de zomer begonnen we met zoeken naar een stayer fiets en in september zijn we samen begonnen met trainen met als doel om het NK stayeren te rijden.

Bij het stayeren is het de samenwerking tussen de gangmaker en renner heel belangrijk. Deze samenwerking moest bij Hans en mij nog heel erg worden verbeterd. Er was dus nog veel werk aan de winkel waardoor we bijna elke week wel op de wielerbaan van Alkmaar te vinden waren. Het ging steeds beter en Hans en ik begonnen elkaar steeds meer te begrijpen. 

Na een korte kerstvakantie stop was het dan zo ver, nog een paar keer getraind om de puntjes op de i te zetten. Van te voren is veel reclame gemaakt voor dit evenement om de wedstrijd zo levendig mogelijk te maken. Dit bleek ook zo te zijn, tijdens mijn warming-up druppelde de tribune langzaam vol. Dit gaf mij alleen maar extra moraal voor de wedstrijd. Hans kwam nog naar mij toe om de tactiek nog een keer te bespreken en vond het belangrijkste dat we plezier hadden.

Ik starten als 4e rijder en meteen bij de start was het spannend en werden we ingehaald. Gelukkig haalde ik kort daarna weer een andere rijder in. De wedstrijd was 200 ronde (dit is 50km) lang, dus het was van belang dat we geen onnodige krachten verspeelden. Hierdoor zijn we rustig blijven rijden en hoopte er op dat de renners voor ons met elkaar gingen duelleren en eventueel moe werden zodat we ze zo voorbij konden rijden.


De hele wedstrijd hebben we op de 4e plek gereden met de Europees kampioen achter ons. Alleen dit gevoel gaf mij al meer energie om harder te rijden. Jammer genoeg maar verwacht haalde hij ons in. Het doel van Hans en mij was het podium dus we moesten nog zeker 2 plekjes omhoog. In de laatste 20 ronden is het ons gelukt om de 4e plek te veroveren maar meer zat er niet meer in. Ik ben tot het gaatje gegaan en daar ben ik blij mee.


Het podium was bezet met sterke rijders die het meer dan verdiend hebben. 1e Reinier Honig, 2e Steven Stenekes, 3e Ocko Geserick. Ik vond het een hele leuke en gezellige manier om mijn winter mee door te komen. Ik ben weer klaar voor het wielerseizoen om een poging te doen op de eerste plek en volgende winter ben ik zeker weer te vinden op de wielerbaan in Alkmaar.


Hans van Klaveren heeft mij echt heel veel gesteund met het stayeren en zonder hem was het echt een stuk minder leuk. Ik zou deze sport zeker aanraden om een keer te beoefen of om te bekijken. Binnenkort worden er weer een aantal clinics gegeven, dus ik zou zeggen; meld je aan en probeer het een keertje. Die ervaring om met deze snelheden te kunnen fietsen is zeker de moeite waard.


Tom Wijfje