We mogen weer koersen

In Algemeen, Jeugdby wvavanti

Als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het Corona-virus kwam er 12 maart een abrupt einde aan de aanloop naar het wegseizoen 2020. Geen trainingen en wedstrijden meer, er mocht alleen een eindje gefietst worden om een “frisse neus” te halen.
Vanaf 29 april mochten we wel weer trainen op de club, maar veel renners popelden om weer eens een wedstrijdje te rijden.
Binnen het district werden er al plannen gemaakt voor laagdrempelige trainingswedstrijden, zodat we, als het licht voor wedstrijden weer op groen zou staan, meteen konden starten. En dat was afgelopen weekend het geval.


Zaterdag konden de renners met al wedstrijdervaring starten op het parcours van RWC Ahoy in Rotterdam. Cheyenne, Quinty, Daan, Demi, Emilie, Olivier, Thijmen en Duco reden daar weer hun eerste koers.

WV Avanti organiseerde zondag een wedstrijd voor beginnende jeugdwielrenners en renners voor wie het in de KNWU-wedstrijden vorig jaar nog te hard ging. Jeugdrenners van 13 verschillende verenigingen uit Zuid-Holland kwamen naar Alphen aan den Rijn om weer hun eerste trainingswedstrijdje te rijden na de “Corona-stop”.
De wind blies hard over het parcours, maar gelukkig bleef het – ondanks de voorspellingen – wel droog.


Categorie 1
Ook i.v.m. de harde wind, maar ook omdat het leuk was om een paar keer extra langs de finish te komen waar ouders en clubgenoten stonden aan te moedigen, reden de  renner van categorie 1 en 2 het “kleine grote rondje”.
Aan de start stonden 12 renners, waarvan vier (!) in Avanti-shirt. Sanne Keijzer, die vooral gaat voor het schaatsen en skeeleren, liet vandaag zien dat ze toch ook een paar behoorlijke fietsbenen heeft.
Ze nam vanaf het begin van de wedstrijd de leiding. Alleen Fae van Os (RRC de Pedaalridders) kon een beetje bij haar in de buurt blijven.
Sanne wint – net als tweelingzus Quinty een dag eerder in Rotterdam – de wedstrijd van categorie 1.

Daarachter zette Jesse Pasman alle zeilen bij om bij een achtervolgend groepje te blijven. Hij ging steeds op de pedalen staan om er weer bij te komen, met een mooie vijfde plek als resultaat.
Daan Hagers reed als kersvers lid en nog categorie-0-renner zijn allereerste wedstrijdje en eindigde keurig in de middenmoot. Hakan Yücel reed ondanks de harde wind, waar hij echt niet blij mee was, ook zijn wedstrijdje netjes uit.


Categorie 3

Hadden we in categorie 2 helemaal geen Avanti-deelnemers, in categorie 3 droegen zes van de dertien renners het Avanti-shirt.
Helaas reed Julian de Jong na een sterke start het gras in, waarna hij de wedstrijd beëindigde en ook Tijn Bloos, die het allemaal wel erg spannend vond, stapte al snel uit de wedstrijd.
Na een paar ronden vormt zich een kopgroep, waar niet alleen de al ervaren Stijn de Jong, maar ook nieuwkomer Wessel van Kesteren deel van uitmaakt. Nadat Stijn probeerde weg te rijden viel het even stil en keek iedereen naar iedereen. Wessel nam toen de kop over en Stijn kon goed blijven volgen. Helaas had geen van beiden aan het eind nog veel energie over voor een eindsprint. Stijn eindigde als vijfde, net voor Wessel die zesde werd.
Marijse Vogel en Laura Mensen moesten de koplopers laten gaan, maar deden hier wel hun eerste wedstrijdervaring op.

Categorie 5

In categorie 4 weer geen Avanti-renners aan het vertrek. In categorie 5 stonden Lasse Vogel en Zhara Möllers op de startlijst.
Zhara leek voor zuinig rijden te kiezen. Makkelijk ging ze mee met het kopgroepje dat ontstond. En ze koos er voor om op de zwaarste stukken uit de wind te gaan zitten. Maar al in de derde ronde versnelde ze en sloeg ze een gaatje dat steeds groter werd. Even leek het erop dat haar achtervolgers door eendrachtig samenwerken weer dichter bij haar in de buurt konden komen, maar dat duurde niet lang.
Al snel passeerde Zhara de eerste achterblijvers om uiteindelijk na een solo van bijna 10 ronden met een voorsprong van ruim 40 seconden op nummer 2 te finishen. Zaterdag staat ze aan de start van de wedstrijd van de A-categorie bij DRC de Mol.
Voor Lasse ging het voorin wel erg hard. Hij rijdt zijn wedstrijd wat verder naar achter keurig uit en is ook weer een wedstrijdervaring rijker.

Categorie 6

Teun Hoogenboom en Damian van der Burgh waren de laatste Avanti-deelnemers deze dag. Beiden hebben al heel wat keren aan de start van een wedstrijd gestaan. Zij konden dan ook goed mee met het peloton.
En als je Damian mee neemt naar de streep moet je van goeden huize komen om hem van de eindwinst af te houden. Dat lukte ook vandaag niemand. Al ver voor de finish zette hij de sprint in en hij won afgetekend de wedstrijd van categorie 6.
Bij Teun lukte de eindspurt wat minder. Hij moest nog twee renners voor laten gaan en eindigde als vierde.

Vrijwilligers

Niet alleen stonden de renners te popelen om zich eindelijk weer te kunnen meten met renners van andere verenigingen, ook vrijwilligers meldden zich gelukkig “massaal” aan.
In verband met de Corona-maatregelen liepen sommige dingen net iets anders dan anders, maar belangrijkste is dat we allemaal – renners, ouders en vrijwilligers – weer terug kijken op een gezellige wedstrijddag. Iedereen bedankt daarvoor.
Renate Baak maakte 439 foto’s, waarvan er 249 op facebook staan.


Ook (nog) een keer zo’n zomertrainingswedstrijdje rijden? Alle informatie staat op: miniwegwedstrijden.nl, aanmelden kan via jeugd@wvavanti.nl.