Bericht van de Voorzitter

In Algemeen, Amateurs/Sportklasse, Elite/Beloften, Jeugd, Nieuwelingen/Juniorenby wvavanti

Met nog een goeie maand te gaan, dient zich bij mij de vraag aan hoe dit jaar, 2020, het begin van een nieuw decennium en met veel bombarie en hoge verwachtingen ingeluid, hoe dit jaar dus te karakteriseren.


De primaire reactie van eenieder zal zijn om het in meerdere opzichten als een verloren jaar te beschouwen. Veel mensen zullen iemand in hun directe omgeving hebben verloren, of op zijn minst besmet zien worden met het Coronavirus. Daarmee en voor diegenen is 2020 dan sowieso een heel naar jaar.


Hoe valt het jaar in zakelijk of sportief opzicht samen te vatten dan? Zakelijk voor sommigen ronduit slecht, deuren gesloten, geen of minder opdrachten en vooral de knagende onzekerheid over hoe gaat het nu verder. Zakelijk voor een aantal ook met een enorme groei in omzet en productie, denk alleen maar aan “onze eigen fietsenbranche”. Wie in 2021 een nieuw karretje wil hebben, zal lang moeten zoeken is mij verteld.


Sportief dan? Hoe valt dan het jaar uit? Feitelijk in ieder geval een kort en heftig seizoen, kort met weinig wedstrijden en als die er waren zaten ze allemaal ook nog gepropt in een heel kort tijdsbestek. Was het daarmee een slecht jaar? Die vraag moet iedereen voor zichzelf beantwoorden. Persoonlijk ben ik van mening dat in de wielersport, waar jaar in jaar uit en van (heel) jongs af aan, veel van het fysiek van de renner wordt gevraagd, om het mentale aspect dan nog maar niet te noemen, het geen kwaad kan om de veer even iets minder gespannen te laten staan.


Nadenken over wat de wielersport mij nu heeft gebracht en mogelijk gaat brengen en welke inspanningen daar tegenover hebben gestaan en nog gaan komen. Vind ik het nou écht leuk al die uren en dat afzien in lange trainingen. Het kan naar mijn mening geen kwaad daarover met jezelf en/of je omgeving een goed gesprek te voeren. Natuurlijk zal de uitkomst voor de meesten van ons zijn, dat de wielersport in ons hart en onze genen zit. Met zo’n rotsvaste overtuiging kun je eigenlijk niet anders doen dan met vertrouwen vooruitkijken naar 2021 en al het moois dat die sport ons dan zeker weer zal brengen.


En 2020 dan? Spreekwoordelijk een wandeletappe zou ik zeggen. Onderweg niet veel te beleven, maar we hebben onderweg met iedereen bij gekletst en eigenlijk was het best gezellig.


Als gezamenlijk bestuur denk ik dat ik mag concluderen dat we het lastig hebben gevonden om op onze handen te moeten zitten. In de Algemene ledenvergadering van het voorjaar hadden we al ons beleidsplan 2020-2025 willen presenteren met daarin veel ambities en plannen voor groei van onze vereniging, waarbij in de Algemene ledenvergadering najaar de stemming plaats zou vinden zodat de implementatie kon starten. Voornemens die in acties zouden worden omgezet, waaronder bijvoorbeeld veel meer contact en gesprekken met renners van alle categorieën én ouders waar het jeugd en nieuwelingen/junioren betreft. Een nieuwe verenigingsstructuur ook, waarmee de ambities en plannen gerealiseerd zouden kunnen worden.


Veel, zo niet alles van die plannen, hebben we in de koelkast moeten zetten, om voor iedereen bekende redenen. Op de achtergrond gaan de voorbereidingen natuurlijk wél door, maar de uitvoering moet helaas nog even geduld hebben. Dat geduld vragen we ook hiermee van jullie.


Namens het gehele bestuur wens ik iedereen een mooie maand december en alvast een veilig 2021.


Wees allen voorzichtig en blijf gezond!