Ploegentijdrit Spartaan 2021

In Algemeen, Jeugdby wvavanti

Zondag 5 september was het weer zover: de jaarlijkse Ploegentijdrit wedstrijd bij de Spartaan voor de jeugd.


Na de vakantie werd er speciaal  voor getraind. Ondanks de afwezigheid van Dammers door een korte maar hevige longembolie is het toch gelukt om dit op te zetten. Dit jaar zelfs met drie ploegen.  Er werd enthousiast voor getraind. Zo was er bij categorie 2-4 een echte meiden/zusjes-ploeg onder leiding van Maarten en een jongensploeg getraind door Tieme en Ben.


Bij de oudste categorie werd er op de Treinweg heel hard getraind door Frans en Herman


De dag zelf was het een schitterende dag wat het weer betreft. Omdat het parcours bij de Spartaan nog niet af was na een renovatie is er uitgeweken naar Westland Wil Vooruit in Honselersdijk.

De jongens , Daan, Stijn en Wessel beten het spits af. Ze reden hartstikke goed en bleven keurig bij elkaar.  Hun eindtijd was 9.08 over de bijna 5,4 km (35,7 km/u).

Daarna duurde het een paar wedstrijden voordat er een ploeg was die  sneller reed. Er werd telkens met twee ploegen vlak achter elkaar gestart.


De meidenploeg, Quinty, Sanne en Demi startte bijna als laatste van deze categorie. Ze gingen goed van start. Na een tijdje had Sanne echter schakelproblemen, ze  kreeg de ketting voor  niet meer op het grote blad waardoor ze op een veel te licht verzet haar zussen niet meer bij kon houden.  Het duurde even voordat de meiden weer als één treintje verder reden,  toen was er helaas al wat tijd verloren. “Gezusterlijk” kwamen ze met een tijd van 9.40 over de finish. Uiteindelijk wisten ze toch nog 6 ploegen achter zich te houden en werden ze 11e, helemaal niet slecht voor een ploeg met twee categorie-2-renners die het voor de eerste keer deden!

De jongens werden knap 7e!

Na de prijsuitreiking en een pauze waren inmiddels de renners van de categorie 5, 6 en 7-ploeg gearriveerd. Emilie, Dean, Teun en Thijmen moesten de kleuren van Avanti gaan verdedigen tussen al het geweld van grotere verenigingen zoals WWV, Willebrord en Eemland die altijd wel een podiumplek weten te scoren. 

Ook Zhara was meegekomen, zij had wel meegetraind en was uiteindelijk als reserve opgesteld en nu vooral aanwezig om haar team aan te moedigen.

Het werd een lange zit, er stonden maar liefst 24 ploegen aan de start, dat betekende dus 12 wedstrijden van ca 20 minuten. Onze ploeg stond, na loting, als 15e ploeg aan de start. Ook zij moesten  proberen om de eer van Avanti hoog te houden, tenslotte stonden ook wij in deze categorie al eens op het podium met twee eerste plekken in 2017 en 2019 en  finishten we vaak bij de eerste 5.

De renners hadden er al snel voor gekozen om Thijmen het meeste kopwerk te laten doen hetgeen wel heel bijzonder is.  Helaas was Teun al vrij snel gelost doordat hij een bocht miste, dus bleven ze met zijn drieën over. Het lukte Dean en Emilie telkens weer om de hele kleine gaatjes die wel eens ontstonden dicht te rijden. Op hun tandvlees reden ze gezamenlijk de wedstrijd uit en kwamen ze over de streep. Je kon zien dat ze echt alles uit  de kast gehaald hadden. Op zijn Mathieu van der Poels lieten ze zich bijna op de grond vallen maar werden door Herman in de stoel gezet.
Ondertussen had ik de rondetijden en ook de eindtijden van de andere wedstrijden bijgehouden en tot mijn verbazing hadden ze nu de tweede tijd gereden.  Nu werd het spannend, een paar sterke  ploegen moesten nog starten. Aan de rondetijden konden we al zien dat de meeste   ploegen niet konden tippen aan de snelle ronden van onze ploeg en sommigen toch wel erg dicht in de buurt kwamen.
Uiteindelijk was er geen enkele ploeg meer die nog  sneller reed en kwam onze ploeg met een hele knappe 2e plaats ook nu weer op het podium terecht.

Na afloop werd de dag weer afgesloten bij de Gele M.


Marcel Bon