Helaas komen sporters en sportbegeleiders soms in een situatie die als (seksueel) intimiderend kan worden ervaren. Het komt overal voor: op school, in de discotheek, op de werkvloer en dus mogelijkerwijs ook binnen een wielervereniging. 


Wielervereniging Avanti vindt dat iedereen die sport dit in een veilige omgeving moet kunnen doen. Wanneer je te maken krijgt met (seksuele) intimidatie is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is. Het kan emoties en vragen oproepen, ook wanneer je niet zelf het slachtoffer ervan bent, maar het ziet gebeuren. Belangrijk is dat je er niet mee blijft rondlopen! Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Dat kan lastig zijn. Op die momenten kan het prettig zijn om met iemand van buitenaf te praten en die je ook advies kan geven.


Om hulp te kunnen verlenen heeft het NOC-NSF twee functies in het leven geroepen: de Vertrouwenspersoon en de Vertrouwenscontactpersoon. Iedereen die lid is van een sportvereniging kan gratis een beroep op hen doen. Het verschil tussen beiden is dat de Vertrouwenscontactpersoon in principe het eerste aanspreekpunt is. De Vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast stimuleert een VCP de vereniging om preventieve maatregelen te nemen.

De Vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en helpt je zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen. Informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet. 


De Vertrouwenspersoon kan je helpen om een klacht in te dienen bij de vereniging, sportbond of politie. Maar gewoon praten kan ook. Wielervereniging Avanti heeft ook een vertrouwenspersoon. Als je te maken krijgt met ongewenst gedrag en je weet niet goed wat je daarmee moet doen, aarzel dan niet om met een van hen contact op te nemen. De vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en helpt je zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen. Informatie wordt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet.

Vertrouwenspersoon bij WV Avanti is

Noëmi van der Zwart 
Mobiel: 06-24865822
Email noemizwart@gmail.com


Voor de jeugdcategorieen 1 t/m 7 en hun ouders/verzorgers:
Renate Baak
Mobiel: 06 – 10 58 38 77


Heb je behoefte aan een gesprek met iemand buiten de vereniging, dan kun je ook contact opnemen met de Vertrouwenscontactpersoon van de KNWU, van het district of met het meldpunt van NOC*NSF.


Vertrouwenscontactpersoon van het district is Willy Leezer, tel. 06-53710896,

e-mail districtzuidholland@gmail.com

KNWU-vertrouwenscontactpersoon is Mirjam Tuithof, telefoon: 085-0701924 of 06-30921013. Bij geen gehoor kun je een voicemailbericht achterlaten met daarin je telefoonnummer, je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport Nederland, telefoon: 0900–2025590. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Vanuit het buitenland bel je +31900–2025590. Mailen kan naar centrumveiligesport@nocsnf.nl

Binnen WV Avanti gelden er ook gedragsregels, klik hier om deze in te zien.