Categorie-indeling

De jeugdcategorie bij het wielrennen bestaat uit jongens en meisjes van 8 t/m 14 jaar. Je mag gaan wielrennen in het jaar dat je 8 wordt.
Jeugdwedstrijden worden in verschillende (leeftijds)categorieën verreden. Meisjes mogen altijd in de categorie rijden met jongens die een jaar jonger zijn.

Cat Leeftijd
1 Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 8-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 8-jarige of 9-jarige leeftijd bereiken (voor 2021: jongens die in 2013 zijn geboren, meisjes met 2012 of 2013 als geboortejaar).
2 Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 9-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 10-jarige leeftijd bereiken (voor 2021: jongens die in 2012 zijn geboren, meisjes met 2011 als geboortejaar).
3 Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 10-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 11-jarige leeftijd bereiken (voor 2021: jongens die in 2011 zijn geboren, meisjes met 2010 als geboortejaar).
4 Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar  waarin jongens de 11-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 12 jarige leeftijd bereiken (voor 2021: jongens die in 2010 zijn geboren, meisjes met 2009 als geboortejaar).
5 Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 12-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 13-jarige leeftijd bereiken (voor 2021: jongens die in 2009 zijn geboren, meisjes met 2008 als geboortejaar).
6 Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 13-jarige leeftijd bereiken en meisjes de 14-jarige leeftijd bereiken (voor 2021: jongens die in 2008 zijn geboren, meisjes met 2007 als geboortejaar).
7 Vanaf 1 januari tot en met 31 december van het jaar waarin jongens de 14-jarige leeftijd bereiken (voor 2021: jongens die in 2007 zijn geboren).
In het jaar waarin je 15 wordt, ga je over naar de nieuwelingen- of nieuwelingen-meisjescategorie

Jeugdwedstrijden

De jeugd(weg)wedstrijden worden onderverdeeld in twee categorieën:

Categorie II-wedstrijden:

  • Nationale Kampioenschappen (afgekort: NK)
  • “klassiekers” (“eendaagse wegwedstrijden”)
  • vakantiekampen
  • jeugdtoernooien (de “gewone” KNWU-wedstrijden)

Categorie IV-wedstrijden:

  • club- en interclubwedstrijden

Voor de verschillende (leeftijds)categorieën waarin de wedstrijden worden verreden gelden verschillende maximaal te rijden afstanden en maximaal toegestane aantallen deelnemers:

Categorie maximaal te rijden afstand maximaal aantal deelnemers
1 6 km 35
2 8 km 35
3 12 km 35
4 15 km 50
5 20 km 55
6 25 km 65
7 35 km 75

Verzetten

Voor de jeugd is bepaald dat er maximale verzetten op de fiets mogen zitten. Hierop wordt bij de wedstrijden gecontroleerd.
Het verzet is de afstand die de fiets aflegt als de trapas precies één keer ronddraait. Als je een heel groot voortandwiel en een heel klein achtertandwiel hebt, dan legt de fiets een grote afstand af. Men zegt dan dat je een zwaar verzet hebt.
Als jeugdrenner mag je niet met een te zwaar verzet rijden; ten behoeve van eerlijke onderlinge competitie en ter voorkoming van overbelasting van de knieën.

Onderstaande tabel geeft bij elke discipline weer met welk verzet je in elke categorie mag rijden.
Categorie            Weg

1                             5,46 m

2                             5,46 m

3                             5,78 m

4                             5,78 m

5                             6,14 m

6                             6,14 m

7                             6,55 m

 

Om te kijken of jouw verzet goed is voor jouw categorie raadpleeg de verzettentabel.
WV Avanti is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in de verzettentabel en aanvaard ook geen aansprakelijkheid over eventuele schade en gevolgen.

Jeugdlicenties

Een lidmaatschap bij WV Avanti is een eerste stap en hiermee ben via de club als lid bij de KNWU aangemeld. Hiernaast ben je ook verplicht een startlicentie bij de KNWU aan te vragen. Met deze KNWU startlicentie ben je naast de trainingen verzekerd tijdens de (oefen)wedstrijden op het parcours bij Avanti maar ook op de openbare weg. Je kunt met deze startlicentie ook deelnemen aan laagdrempelige interclubwedstrijden voor beginnende wielrenners bij andere verenigingen.

 

Deelnamen aan de trainingen die door WV Avanti worden georganiseerd is alleen mogelijk voor leden van WV Avanti en als je een licentie hebt bij de KNWU moet deze op WV Avanti registreert staan.

 

Aanmelden moet je zelf doen door op mijn.knwu.nl een account aan te maken en een startlicentie aan te vragen. De kosten voor deze startlicentie bedragen €12,25 in 2022 en is niet bij de contributie inbegrepen.

 

Wil je mee gaan doen aan nationale (KNWU-)wedstrijden dan moet je een jeugdlicentie aanvragen via mijn.knwu.nl. De kosten voor deze jeugdlicentie bedragen €44,05 in 2022 en is ook niet bij de contributie inbegrepen.

 

Chip/transponder

Bij wedstrijden, op welk niveau ook hoort een uitslag. Met het MYLAPS is zo’n uitslag snel en correct vast te stellen. Op de fiets wordt een transponder gemonteerd, waarin een chip in zit met een unieke code en deze code wordt aan de renner gekoppeld. In het parcours zit een detectiesysteem op de finishlijn die de transponderchips registreert. Zo kunnen de unieke chipnummers, aankomst en tijd worden uitgelezen. Hieruit kan dan hel snel een uitslag worden opgemaakt. Deze uitslag kun je dan ook weer terug vonden op de MYLAPS website met alle wetenswaardigheden zoals doorkomst volgorde, rondetijden en gemiddelde snelheden.

 

Het MYLAPS transponder systeem (bron: MYLAPS)

 

Ook bij de maandelijkse tijdritten en sommige clubwedstrijden wordt gebruik gemaakt van transponders. Bij WV Avanti hebben we huur transponders als je er zelf nog geen hebt.

 

TIP: Bij schaatswedstrijden en triatlons wordt meestal ook gebruik gemaakt van dezelfde transponder en kun je dus deze dus voor meerdere sporten gebruiken.

 

De MYLAPS ProChip FLEX (bron: MYLAPS)

 

Omdat de KNWU bij alle jeugdwedstrijden ook gebruik maakt van transponders is het moet je naast een jeugdlicentie ook een eigen transponder hebben. Deze kun je dan via jouw “mijn.knwu account” eenvoudig koppelen.

 

De KNWU controleert tijdens de materiaalcontrole op de correcte werking van de transponder. Als je geen correct werkende transponder hebt mag je in sommige gevallen niet starten of je wordt niet in de uitslag opgenomen. Gelukkig hebben de meeste clubs vaak reserve transponders die voor de start geleend kunnen worden.

 

Wil je een eigen transponder? Let op de volgende dingen:
1. De gebruikte transponder is de MYLAPS ProChip FLEX. Deze monteer je met tie-wraps op de voorvork van de fiets. De transponder gaat gegarandeerd 5 jaar probleemloos mee. Mocht er toch een probleem zijn dan kun je via MYLAPS onder garantie een nieuwe chip krijgen.
2. Naast de transponder koop je abonnement voor de duur van 1, 2 of 5 jaar. Hiermee is de transponder aan jouw naam gekoppeld en wordt deze geregistreerd tijdens sport evenementen.

 

Een eigen transponder en abonnement kun je via de MYLAPS webshop aanschaffen (Mylaps) of bij de Schaatssportwinkel Jan van der Hoorn in Ter Aar.

 

De kosten hiervoor bedragen bij aankoop met eenjarig abonnement: € 44,99; met twee jaar abonnement: € 64,99 en met vijf jaar abonnement: € 109,00 (prijzen 2022, bron: MYLAPS website).

 

Meer informatie over de transponders is te vinden op de website van MYLAPS: Mylaps

 

Een racefiets en verder . . . .

 

Er zijn geen speciale regels voor de fietsen waarmee de jeugd aan wedstrijden mee mag doen. Ze moeten aan dezelfde eisen voldoen als de fiets van bijv. een nieuweling.
Het moet echter wel een traditionele racefiets zijn, ook bij tijdritten.
Tijdritfietsen zijn dus niet toegestaan.
Ook bijzondere voorzieningen, zoals opzetsturen of dichte wielen, zijn verboden, wielen moeten ten minste 12 spaken hebben.
Sinds 2003 mogen ook de jeugdcategorieën met een voor- en een achterderailleur rijden, dus met meer tandwielen om te kunnen schakelen (meestal twee vóór en vijf tot elf achter). Wel bestaat er voor de verschillende categorieën nog steeds een maximaal toegestaan verzet.

 

Hoe groot of klein een fiets moet zijn hangt uiteraard van de renner af. Framemaat, zadelhoogte, stuurhoogte en -breedte zijn van belang. Ook belangrijk zijn de afstanden tussen stuur, zadel en pedalen; deze bepalen de ‘zit’.
Alle categorieën mogen sinds 2003 met een voor- en achter-derailleur rijden, dus met meer tandwielen om te kunnen schakelen (meestal twee vóór en vijf tot tien achter). Wel bestaat er nog steeds een maximaal toegestaan “verzet” per categorie.

 

Verder moet de fiets natuurlijk technisch in orde zijn, alles moet goed vast zitten en er moeten deugdelijke remmen op zitten.

 

Er mogen tijdens een wedstrijd geen accessoires zoals pompen en bidons op zitten (computer en bidonhouder mogen wel). Alleen categorie 5, 6 en 7 mag tijdens wedstrijden met een bidon rijden.

 

WV Avanti heeft een paar racefietsen waarop je het eens kunt proberen.
Voor kinderen die lid zijn bestaat het eerste jaar de mogelijkheid een racefiets inclusief helmen te huren (zolang we nog een passende hebben).
Voor kinderen die wedstrijden willen rijden hebben we wat nieuwere racefietsen ter beschikking. En voor het winterseizoen hebben we ook enkele ATB’s en Cyclocross fietsen te huur.

Meer over de racefiets vind je hier.

 

Zowel tijdens de training als in de wedstrijden is een goede fietshelm verplicht.
Ook het gebruik van (wielren)handschoentjes is verplicht. Zij beschermen in elk geval je handen als je zou vallen.

Kennis maken / lid worden

Wil je het ook eens een keer proberen ?

 

Dat kan !

 

Nieuwkomers zijn (tijdens het wegseizoen – van april t/m september) elke eerste dinsdag van de maand – na aanmelding per mail naar jeugd@wvavanti.nl om 18.30 uur welkom om mee te doen aan een kennismakingstraining/proeftraining.
Voor degenen die zelf (nog) geen fiets hebben heeft de vereniging hiervoor een paar fietsen te leen.

 

Als je het echt leuk vindt kun je – na maximaal drie proeftrainingen – lid worden door een inschrijfformulier in te vullen en dan kun je ook een fiets huren zolang de voorraad strekt.

 

download inschrijfformulier

Wedstrijden

Om je te meten met kinderen van jouw leeftijd van andere verenigingen kun je meedoen aan verschillende wedstrijdjes.

 

Een paar keer per jaar organiseren we zo’n wedstrijd op ons eigen parcours. En regelmatig zijn er wedstrijden waar je aan deel kunt nemen bij andere verenigingen in de omgeving.

 

Meer over verschillende wedstrijden …