Vanaf 1 januari van het jaar dat men 15 wordt tot 1 januari van het jaar dat de 17-jarige leeftijd wordt bereikt rijdt men bij de nieuwelingen (m/v). In het jaar dat men 17 wordt en 18 wordt behoort men tot de categorie junioren (m/v). Bij de jeugd rijden jongens en meisjes nog gezamenlijk hun wedstrijd (meisjes mogen starten bij jongens die een jaar jonger zijn), bij de nieuwelingen en junioren worden voor de meisjes en jongens aparte wedstrijden georganiseerd.


Wekelijks nemen deze renners deel aan wedstrijden, zowel individueel als in verenigingsverband.


Trainingen
November tot en met maart:
–      Zaterdag om 09.00 uur duurtraining vanaf het clubhuis.


April tot en met september (zomertijd):
–      Dinsdag vanaf 18.15 uur trainingen op de weg voor nieuwelingen en junioren door Jacco van ’t Schip vanaf het clubhuis.
–      Tweede dinsdag van de maand een tijdrit op het parcours (onder voorbehoud, let op de website)
–      Vanaf juni ploegentijdrit training op de weg als voorbereiding op het NCK (Nederlands Kampioenschap voor Clubs)


Deelnamen aan de trainingen die door WV Avanti worden georganiseerd is alleen mogelijk voor leden van WV Avanti en indien in het bezit van een licentie van de KNWU moet deze op WV Avanti staan.


Donderdagavond om 19.15 uur kan er deelgenomen worden aan de clubcompetitie in verschillende categorieën. In principe rijden junioren in de A-categorie en nieuwelingen in de B-categorie. Afwijken hiervan kan alleen na overleg met je trainer en competitie-coördinator ter plaatse.


Weekend:
De wedstrijdrijders kunnen overal in het land in het weekend deelnemen aan KNWU wedstrijden, dit gebeurt zoveel mogelijk gezamenlijk.


Trainingsschema:
Voor de wedstrijdrenners is er een mogelijkheid om een persoonlijk trainingsschema te laten maken als voorbereiding op het wedstrijdseizoen.


Je racefiets
Om te beginnen hoef je niet zo een hele mooie dure lichtgewicht racefiets te hebben. Bij voorkeur moeten er wel shifters op zitten, dat zijn handremmen waar je ook mee kunt schakelen, dus geen pookjes op de schuine bovenbuis.
Heb je zelf nog helemaal geen racefiets? Geen probleem, je kan er bij ons ééntje huren.
Meer informatie over racefietsen vind je hier.


Lid worden?
Meer informatie over lid worden vind je hier.
Als lid kun je meetrainen en krijg je korting bij deelname aan de clubwedstrijden en korting op Avanti kleding.


Wedstrijden
Wedstrijden zijn er voor alle niveaus zie onder “wedstrijden“. Het rijden van wedstrijden is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld. Doel is er zoveel mogelijk gezamenlijk op uit te trekken. Als je net begint met wielrennen is het eerste jaar een echt leerjaar. Ook al kun je heel hard fietsen, aan het rijden van wedstrijden moet je meestal nog wennen. Dat kan het beste op de clubwedstrijden. Overleg met de begeleiders waar je het best aan mee kunt doen.


Licentie
Om deel te nemen aan criteriums en andere grote wedstrijden is een KNWU-licentie verplicht. In 2021 kost deze licentie voor nieuwelingen € 69,- en Junioren € 114,-. De licentie kun je zelf aanvragen op de website van de KNWU met de inlogcodes die je krijgt als je lid wordt. Vanaf de categorie junioren dien je ook éénmalig een sportkeuring te ondergaan. Wij adviseren om deze elk jaar te herhalen.


Transponder
De KNWU maakt gebruik van elektronische tijdwaarneming bij alle wedstrijden. Daarvoor is het gebruik van een transponder tijdens de KNWU wedstrijden verplicht. Deze transponder is ook bij de clubwedstrijden van Avanti te gebruiken. De transponder is te bestellen via de website van MyLaps. Je kunt hem ook bij ons per clubwedstrijd huren voor € 1,00 als je lid bent.


Na de junioren
Als je veel inzet toont en een bepaald niveau hebt is er de mogelijkheid om vanaf je 19e jaar bij SwABo te rijden. Dit is een samenwerking van LRTV Swift, WV Avanti en RTV de Bollenstreek voor elite en belofte renners. Zie hiervoor bij “Elite/Beloften“. Als je wat minder wilt kun je ook je wedstrijden bij de amateurs of sportklasse gaan rijden. Ook kan je op de club meedoen aan de donderdagavond- en/of zondagmorgen competitie, daarvoor is behalve een startlicentie geen andere licentie nodig.