Trainings/voorjaars/ interclub- wedstrijden
Trainingswedstrijden (interclub) worden verreden ter training en worden door verschillende verenigingen in de buurt op hun parcours aangeboden, deze kun je ter plekke zelf inschrijven. (Startlicentie is hiervoor voldoende)


Avondcompetitie

Eén keer per week wordt er vanaf begin april tot begin september een avondcompetitie georganiseerd voor verschillende categorieën op ons eigen parcours. Als je net begint met wielrennen kun je meestal met de B renners meerijden. Kun je dit goed bijhouden en rijd je regelmatig bij de eerste 3 dan word je geacht met de A renners mee te gaan doen. Een startlicentie is benodigd om mee te kunnen doen.


Criteriums
Criteriums zijn wedstrijden op een kort parcours. Het zogenaamde “rondje om de kerk”, tegenwoordig echter ook op de eigen clubparcoursen. De jurering vindt plaats door de KNWU. De nieuwelingen rijden ca 40 km, de junioren ca 60 km.
De nieuwelingen-meisjes rijden vaak samen met de junioren-vrouwen.


Deze wedstrijden moet je zelf inschrijven op de website van de KNWU. Na inloggen op www.knwu.nl zie je rechts onderaan “mogelijke deelnames”. Klik op de wedstrijd die je in wilt schrijven, de rest wijst zich vanzelf.
Voor deze wedstrijden heb je een licentie nodig.


Klassiekers

Een klassieker (ook wel ééndaagse) is een wedstrijd over een langere afstand. De nieuwelingen rijden ca 80 km, de junioren 120 km. Meestal is het één grote ronde, soms een omloop die bestaat uit een paar grote ronden. De weg wordt afgezet door verkeersregelaars en de verkeerspolitie. Tijdens deze wedstrijden rijden er volgwagens met reservemateriaal en jury mee. Hiervoor kun je niet individueel inschrijven, dit moet met een ploeg van minimaal drie renners. Het inschrijven gebeurt dan ook door de deelnemende verenigingen zelf. Hiervoor heb je een licentie nodig.